NYHETER

Skyfri himmel for ekommarkedet

NYHETER Ved utgangen av 2017 abonnerte mer enn 900 000 husstander og bedrifter på fiberbredbånd.
onsdag 5 september 2018
STIGENDE OMSETNING. De siste årene
har omsetningen i ekombransjen steget
jevnt. I fjor økte den med med rundt
173 millioner til 34,4 milliarder kroner

Det er en årsvekst på drøyt 129 000. Ifølge Norsk kommunikasjons­myndighet (Nkom) er dette den høyeste årsveksten noen gang.

- I fjor var også investeringene i fibernett rekordhøye. De er betydelig høyere enn i nabolandene, fortalte avdelingsdirektør Irene Åmot i Nkom da hun presenterte årsrapporten.

Den samlede omsetningen for ekomtjenester økte med rundt 173 millioner fra 2016, til 34,4 milliarder kroner i 2017 . De siste årene har aktiviteten steget jevnt. Dessuten er det høy betalingsvilje for disse tjenestene.

Mobiltjenester utgjør den største delen av omsetningen i det norske ekommarkedet. I fjor var den på ca. 20,4 milliarder. Det er mer enn 59 prosent av totalomsetningen. Ved utgangen av 2017 var totalt antall abonnement for mobiltelefoni og mobilt bredbånd på rundt 6,13 millioner.

Nkom melder også om stor økning i datatrafikken, både for mobiltelefoni og mobilt bredbånd. I fjor vokste datatrafikken med rundt 236 milliarder Mb. Det er 50 prosent mer enn i 2016. Nesten 79 prosent av datatrafikken kommer fra privatabonnement.

Fortsatt gode tider
Rådgiver Oddvin Breiteig i Nelfo tror på gode tider i ekommarkedet.

- Det er fortsatt mange mørke felter i fiberinfrastrukturen. Her er det mye å hente. Det er gledelig å se at dette området går veldig godt på markedets premisser. Bortsett fra offentlig støtte til områder der det er svakt markedsgrunnlag, går det meste av seg selv.

- Hvorfor er det høyere investeringer i Norge enn nabolandene?

- Den viktigste årsaken er geografi og topografi. I Norge er det bosetting over hele landet, fordelt over store arealer. Det er også mye mer krevende og kostbart å bygge slik infrastruktur i Norge enn eksempelvis i Danmark, der det er betydelig større befolkning på et areal mindre enn Finnmark fylke. Dessuten er nordmenn veldig tidlige brukere av ny teknologi. Derfor kan også netteierne investere tidlig.

- Den høye aktiviteten på utrulling av ekominfrastruktur er en driver for investeringer i sluttbrukermarkedet, med installasjoner som vil nyttegjøre de nye mulighetene. Spesielt fibermarkedet har vokst sterkt det siste året, samtidig som det investeres mye i mobilmarkedet.

5G kommer
- 5G blir trolig rullet ut i løpet av de nærmeste årene. Flere netteiere tester teknologien i mindre skala. Den nye generasjonen mobilnett vil skape en ny, stor investeringsbølge. 5G er også tilrettelagt for maskin-til maskin-kommunikasjon, det vil si tingenes internett (IoT). Det vil gi en del brukerspesifikke investeringer som skal installeres og driftes.

- Hvor står elinstallatørene i ekommarkedet?

- Når det gjelder de større infrastrukturoppgavene har netteierne inngått rammeavtaler om utrulling og vedlikehold med en del store elinstallatører. Dette gjelder flere store Nelfo-bedrifter.

- Mange Nelfo-medlemmer har ekom­autorisasjon. Det gjør dem godt posisjonert i sluttbrukermarkedet, både for smarte byer og hjem, transport og industri.

Sårbart
- I denne utviklingen må aktørene ta på alvor den potensielle sårbarheten jungelen av ulike apper og tjenestetilbydere kan føre til. Samtidig er det en forretningsmulighet. Kundene skal kunne forvente at elinstallatørene leverer cybersikre installasjoner og anlegg. For god kompetanse er det også god betalingsvilje.

- Jeg ser ingen mørke skyer på himmelen. I det stadig voksende ekommarkedet er aktivitetsnivået høyt. Det er ikke noe som tyder på en nedgang. 

kampanjeZenit
Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19