NYHETER

Smart minihus på hjul

NYHETER Arkitektstudent Sigurd Randby har bygget sitt eget minihus på hjul.
tirsdag 5 mars 2019
På 13 m2 har student Sigurd Randby 
alt han trenger, fra dusj og toalett til
sengehems, kjøkken og spiseplass til fire

I den 13 m2 store boligen er det installert smarthusteknologi som sikrer huset mot strømbrudd.

På YouTube og tv ble Randby fasinert av bittesmå, amerikanske hus med smarte, arkitektoniske løsninger. Det ble starten på en femårig arkitektutdanning ved NTNU i Trondheim, og hans eget, første husprosjekt.

- Siden det blir bygget på en tilhenger, trenger ikke et minihus tomt. Prisen avhenger av hengerstørrelsen og materialene som brukes, sier Randby, som ønsket å investere i egen bolig, og nedbetale eget lån fremfor å leie bolig gjennom studietiden.

Boliginvesteringen kom på rundt 300 000 kroner. Foruten noe gjenstående rørleggerarbeid er prosjektet gjennomført. Huset har fått adresse bak Lerkendal stadion ved gamle Sorgenfri gård.

På 13 funksjonelle kvadratmeter får Randby plass til alt han trenger, fra dusj og toalett til sengehems, kjøkken og spiseplass til fire. For å få strøm er minihuset koblet på en ledig kurs i nabobygget, som huser et kollektiv. Med egen strømmåler betaler han kun for strømmen han bruker, i tillegg til sin andel av nettleien.

Varmtvannsbereder og komfyren kan ikke stå på samtidig. Det elektriske anlegget har en begrenset kapasitet på 16 ampere (cirka 3 600 watt). For å unngå strømbrudd var den første tanken til Randby en manuell timer for komfyren, som koblet ut varmtvannsberederen ved behov. Planen var ikke optimal. Kreative elektrikere fra Vintervoll i Trondheim kom derfor på banen.

- De installerte styringssystemet xComfort med en strømsensor i sikringsskapet. Den kobler automatisk ut varmtvannsberederen når belastningen på sikringen overstiger et gitt nivå. Slik vil kursen aldri bli overbelastet.

Trådløst
- En viktig fordel med dette smarthussystemet er at det er trådløst. Dermed slipper jeg synlige ledninger, og har heller bryte­aktuatorer montert i lampene som kan styres trådløst med mobil, PC eller bryter på veggen. Jeg kan også styre varmen trådløst.

- Sikringsskapet og styringen er programmert slik at huset aldri trekker mer enn 16 ampere. Varmen i boligen kan tidsinnstilles, slik at temperaturen senkes når jeg er borte. Med smarthusteknologi er det enkelt å redusere både energiforbruket og strømregningen.

Randby er svært fornøyd med løsningene og arbeidet som er utført av elektrikerselskapene Vintervoll og T&B Hansen.

- Jeg kunne ikke fått bedre løsninger for minihuset. De har virkelig gjort en god jobb.

Arkitektstudenten forteller at prosjektet har gitt han enorm læring. Med mange forespørsler om tips og råd fra potensielle minihusbyggere, har han laget en egen hjelpeside på bloggen sin.

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga