Solceller på vei til å bli allemannseie

NYHETER Daglig leder Andreas Thorsheim i solcelle­leverandøren Otovo tror at om fem-ti år kan alle hus i Norge ha solceller og elbilladere.
mandag 14 desember 2020
GOOGLER SOLCELLER. - Folk googler
stadig oftere ordet solceller, sier daglig
leder Andreas Thorsheim i Otovo 
Foto: Anders Opsahl Eiendom/Otovo 

 - Etter hvert vil de fleste hus også få batterier, fordi slike løsninger begynner å bli billige og nyttige.  

- De neste årene vil offentlige bygg få mye solenergi. Dette gjelder spesielt de med høyt energiforbruk, som svømme- og ishaller. 

- Solcelleprodusentene er blant verdens mest effektive. De arbeider for å vinne marginer og forbedre produksjonen i alle ledd. Her er det de mest effektive elinstallatørene som blir vinnerne. For å lykkes i dette markedet må aktørene enten være veldig digitale og bruke programvareplattformene, eller være en stor bedrift og utnytte stordriftsfordeler. 

Frikobling

- Blir bygninger og bydeler frikoblet fra det offentlige strømnettet? 
- Jeg tror ikke dette vil skje først i fastlandsnorge. Dette er mer sannsynlig på øyer, fordi det her er billigere å bygge solkraft enn fastnett. I Europa er det kanskje ikke så langt unna at det kommer store, selvforsynte bygg.  

- Det trenger heller ikke nødvendigvis bli enten-eller. Mulighetene er store for at det kommer bygg eller bydeler som er koblet opp mot fastnettet, men som i stor grad er selvforsynte med strøm. Det er nok også sannsynlig at det blir lagt kabler, som gjør det mulig å overføre strøm mellom disse abonnentene.  

- Om Obos bygger en ny bydel i Oslo i 2035, er det mulig at den fra Hafslund sitt ståsted vil utgjøre et forbruk tilsvarende et lite antall eneboliger, fordi de i all hovedsak er selvforsynte med strøm. Selv om mange spør om slike løsninger, er det foreløpig få som velger dem.  

Stadig bedre rettigheter

- Hva kan stoppe slik løsninger?  

- Det er færre hindre enn mange kanskje tror. Løsningene er tillatt. Snart kommer det også regelendringer fra EU, som gjør rettighetene enda bedre for lokale produsenter og nett. Samtidig går kostnadene ned.  

Thorsheim fastslår at solcellemarkedet i hovedsak omfatter eneboliger, næringsbygg og offentlige bygg. På spørsmål om boligselskaper svarer han at også her er interessen stor.  

- Så lenge Enova ikke støtter slike installasjoner blir kostnadene for høye.  

Koronabrems

- 2020 ble ikke slik vi hadde regnet med. Korona­pandemien har bremset markedet kraftig, spesielt i andre kvartal. Byggingen av mange næringsbygg er utsatt til slutten av 2020 eller neste år. 

- Med et sterkt 2021 kan mye av dette kan hentes inn. Sol­cellene blir stadig billigere og kraftigere, først og fremst standardpanelene. Prisene på solceller i takstein, rekkverk og fasader faller ikke like raskt. Den generelle interessen for solenergi er stor. Folk googler stadig oftere ordet solceller. 

Naviled
Partnere
Elektro importören
Schneider Partnere
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Mitt Anbud