NYHETER

Sterkere satsing på prosjekt-markedet

NYHETER - I satsingen på prosjektmarkedet er utviklingsavdelingen i Odense i Danmark sentral.
onsdag 3 april 2019
SPISELYS. SG Armaturen har levert LED-
belysning i Operaen i Oslo, blant annet
i kantinen til de ansatte

De har skreddersydd belysningsprodukter til eksempelvis Operaen og Riksarkivet i Oslo, sier prosjektansvarlig Petter Hansen i SG Armaturen.

I Operaen er det ikke spart på ­materialer og kunstnerisk utforming for å ­fremheve egenarten på bygget. Dette gjelder også belysningen, som blir erstattet med moderne LED-lys.

- De siste 2,5 årene har vi byttet LED-lys i Operaen, sier Lars Løvaas, som er prosjektleder for Operabygget og Riks­arkivet hos elinstallatøren Datelco.

- Den ti år gamle belysningen i operabygget var moden for utskifting. Denne er byttet både i den store og lille konsertsalen. Dessuten har vi montert interiørlys i kantinen og LED-armaturer på toppen av garderobestengene i foajeen. Det siste er gjort for å øke lysstyrken i garderobeområdet og bedre sikkerheten ved evakuering av bygget. I år skal utskiftingen av gammel LED-belysning være fullført.

Riktig lyssatt
- LED-armaturene gir et klarere lys og intimitet i foajeen og konsertområdet. I kantinen er det montert LED-lys i de eksisterende 600x1 200 mm-platene, der lyset skifter farge etter tiden på døgnet.

- Første generasjon LED hadde store fargevariasjoner fra blått, oransje til gult. Den nye LED-belysningen har et fargespekter som fremstiller Operaen i en ny og moderne lysdrakt.

- Vi samarbeider med SG Armaturen om valg av armaturer. Eksempelvis hadde selskapet en standard LED-lampe med en fargetemperatur på 3 000 K, som passet i toppen av garderobestengene. Med et krav på 4 000 K spesialdesignet utviklingsavdelingen i Odense en armatur.

- I taket i kantinen er det brukt innfelte Tunable White LED-paneler. De erstatter gamle lysrørarmaturer i samme størrelse. Også her laget utviklingsavdelingen i Odense en spesialarmatur.

På spørsmål om hvor viktig samarbeidet med SG Armaturen er, svarer Løvaas at de verken har tid eller kompetanse til å lys­beregne eller velge riktige armaturer.

- Vi må stole på kompetansen til leverandøren. I Operaen krevde byggeier Statsbygg og arkitekten Snøhetta dokumentasjon blant annet på tilbakefallstid på LED-chip, lyshomogenitet og lumen pr. watt.

Komme inn så tidlig som mulig. Hansen fremhever at det er viktig å komme inn i prosjektene så tidlig som mulig.

- Da er det enklere å designe løsninger som oppfyller kundekrav. Eksempelvis er Operaen et verneverdig bygg. I kantinen har vi levert armaturer som oppfyller slike krav. Etter en nøye utvelgelse ble armaturene i operabygget 3D modellert og testet før produksjon. En slik utviklingsprosess tar normalt fire-seks uker før armaturene er leveringsklare fra utviklingsavdelingen i Odense.

- I utgangspunktet leverer vi standardprodukter med enkle brukergrensesnitt. Et stort prosjekt som Operaen krever godt samarbeid med kundene for å oppfylle deres krav til eksempelvis lysnivå og fargetemperatur. Her har utviklingsavdelingen i Odense spisskompetanse. 

Malmbergs
Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden