NYHETER

Tror på mer rettferdig yrkes-VM

NYHETER - Yrkes-VM i år får en sterkere vridning mot fagkunnskap og selvstendighet. Det gir en mer riktig og rettferdig konkurranse, sier Svein Harald Larsen, fagsjef utdanning i Nelfo.
fredag 6 oktober 2017
MER RETTFERDIG. - Etter påtrykk fra blant andre Norge får yrkes-VM i år en sterkere vridning mot fagkunnskap og selvstendighet. Det gjør mesterskapet mer rettferdig, sier Svein Harald Larsen, fagsjef utdanning i Nelfo. Foto: Hans Christian Thorbjørnsen

Yrkes-VM arrangeres i år i Abu Dhabi 15.-18. oktober.

TIDENES STØRSTE.
Med rundt 1 300 deltakere fra 76 land blir
yrkes-VM 2017 i Abu Dhabi det største noen
gang. Mesterskapet blir gjennomført på
messeområdet Adnec

Målsettingen til de norske deltakerne i elektrikerfaget og telekommunikasjonsfaget er på topp. Mens elektriker Erik Vasbotten (21) fra Atom Elektro i Oslo sikter mot gull, går telekommunikasjonsmontør Ståle Brå (23) fra Bravida i Trondheim for en pallplass.

Mer realistisk
Larsen forteller at oppgavene i år er planlagt og innrettet mot å lage en installasjon, produkt eller tjeneste som er salgbar i et reelt marked.

- Det betyr at det er mer fagkompetanse i oppgaven enn før. Den skal være mer realistisk. For deltakerne i noen av fagene betyr det at de får utdelt oppgaven først når konkurransen starter.

- Det ligner litt på et serviceoppdrag slik vi tenker det i Norge. Fagarbeideren får et oppdrag noen dager før, og må planlegge arbeidet med hensyn til materiell, tid og dokumentasjon. Dette gjelder både elektrikerfaget og telekommunikasjonsmontørfaget. Endringen er gjort etter påtrykk fra blant andre Norge, Sverige, Finland, Irland, Sveits, Australia og New Zealand.

- Oppgaven skal vise at deltakerne kan arbeide raskt og selvstendig. Dette er en mer rettferdig konkurranseform, som legger den mye tettere til jobbvirkeligheten og favoriserer god fagkunnskap. Det er slik fagfolkene i Norge blir lært opp. Nemlig til å bli dyktige og selvstendige fagfolk. Dette er  jobbvirkeligheten. Derfor bør denne endringen bli positiv for de norske deltakere.

- De som kanskje får trøbbel er blant annet en del asiatiske land. Noen av disse deltakerne har kanskje stått inne i en boks og skrudd i måneder og år for kun å spesialisere seg på å utføre den innøvde oppgaven. Også deltakere fra land der jobbutførelsen er svært lederstyrt, kan kanskje få noe mer trøbbel.

Tror på medaljer
 - Hvilke forventninger har du til de norske deltakerne?

- Selv om den grunnleggende målsettingen er å få dem inn blant de ti beste, tror jeg vi kan ha forventninger om medalje. Klassen for telekommunikasjonsmontører er vunnet av japanske deltakere siden faget kom med i konkurransen i 2005. Her har det vært svært vanskelig å få medalje. I sommer har den norske deltakeren konkurrert i Asia. Det tror jeg er en styrke. Han kan ta medalje.

- I elektrikerfaget er det 30 finalister som skal konkurrere. Det er ti flere enn i klassen for telekommunikasjonsmontører. Til tross for dette, bør det være mulig å henge seg på i medaljekampen. Kanskje også gull.

- Det gjelder å arbeide raskt og feilfritt. De som ikke kommer øverst på listen har som regel gjort en stor feil. Når alt skal skje raskest mulig, kan det være veldig fort gjort.

Mye vekt på hastighet
- Hvordan er nivået på norske elektrofagfolk sammenlignet med resten av verden?

- Norge utdanner noen av verdens beste fagarbeidere. At norske deltakere i yrkes-VM ikke har fått pallplass de siste årene, skyldes ikke at de er blitt faglig dårligere. Konkurransen blir stadig mer rettet inn mot hastighet enn faglig dyktighet og selvstendighet.

- Dommerne har ikke hatt annet valg enn å peke ut ”konkurransespesialistene” som vinnere, basert på innøvd nøyaktighet og hurtighet. Når de samme dommerne velger fagfolk til sine bedrifter, satser de på dem noe lenger ned på resultatlisten. Det er interessant observasjon. Det burde ikke være mulig å bli verdensmester uten å kunne utføre et faglig kvalitetsarbeid ute hos kundene.

- Jeg er spent på å se om endringen som er gjort, slår ut til fordel for de norske deltakerne.

Går for pallplass

VIL PÅ PALLEN.
Telekommunikasjonsmontør Ståle Brå
satser på pallplass i yrkes-VM. Bildet er
fra Yrkes-NM i Bergen i fjor høst
Foto: World Skills Norway

Telekommunikasjonsmontør Ståle Brå (23) fra Bravida i Trondheim har varmet opp til yrkes-VM med blant annet deltakelse i China Inter­national skill competition i Shanghai i juni. I Abu Dhabi går han for pallplass

- Dette er en veldig tøff konkurranse. Jeg skal gjøre mitt beste.

- Er du fornøyd med innsatsen i Shanghai?

- Jeg synes det gikk greit. Blant ni deltakere kom jeg på femte plass. Konkurransen var den beste treningen jeg kunne fått. Den var veldig rettet mot yrkes-VM.

- Har du fått trent mye, bortsett fra konkurransen i Shanghai?

- Samtidig som jeg trener på fritiden tre-fire dager i uken, har jeg trent litt gjennom jobben. Dette er ikke det samme som å trene rent konkurranserettet.

- Hva synes du om å få oppgaven når konkurransen starter?

- Det er vel egentlig en fordel. Da blir det mer likt for alle. Det vil nok jevne ut forskjellen mellom dem som har spesialisert seg veldig på konkurranse, og oss som ikke har samme mulighet til dette. Samtidig blir det vanskeligere. Presset øker enda mer.

- Jeg er spent på hvor omfattende oppgaven er, og hvor mye jeg rekker å gjøre. Ofte er det så mye å gjøre at det nærmest er umulig å bli helt ferdig. Jeg er spesielt spent på deloppgaven ”Smart home”. Vi vet ikke hva den inneholder. Den kan være ganske omfattende og komplisert.

- Hvordan blir oppkjøringen de siste ukene før mesterskapet?

- Hittil har jeg øvd på gjennomføring av hele oppgaven. De neste ukene blir det  terping på enkeltutfordringer, som eksempelvis å skjøte koblinger raskest mulig.

Sprer stolthet i bedriften
 Regionsdirektør Petter Storhaug i Bravida Trondheim sier at når en ansatt kvalifiserer seg for yrkeslandslaget, sprer det stolthet i hele bedriften.

- Vi er veldig stolte over å ha ansatte som har lyst til å delta i konkurranser, og som lykkes slik Ståle Brå har gjort og Lasse Fuglem gjorde for få år siden.

- Bravida Trondheim er bevisst på å bygge en kultur, der vi oppfordrer de ansatte til å delta i konkurranser. Er de interessert følger vi opp.

- Vil Brå gjøre det bra i Abu Dhabi?

- Ja. Han er dedikert, og arbeider svært selvstendig.

- I år får deltakerne utlevert oppgaven ved starten av konkurransen? Hvordan tror du dette slår ut?

- Med et mer likt utgangspunkt får det større betydning hvilke generelle forberedelser de har gjort. Brå vil trolig ha fordel av endringen. Samtidig møter han mange svært sterke konkurrenter. Spesielt fra de asiatiske landene, som har brukt mer tid på å spesialisere seg inn mot konkurransen. Derfor er nåløyet fortsatt veldig trangt for å få topplassering. Uansett er vi stolte over at Brå har kvalifisert seg til VM.

Sikter mot toppen
 

GÅR FOR  GULL.
Elektriker Erik Vasbotten sikter seg inn
mot gull i yrkes-VM. Her er han i aksjon
under Yrkes-EM i Gøteborg i fjor
Foto: World Skills Norway

Elektriker Erik Vasbotten (21) fra Atom Elektro i Oslo sikter mot en førsteplass i yrkes-VM.

- Jeg føler at jeg er bedre forberedt enn før Euroskills i fjor. Den tekniske kunnskapen er bedre. Dessuten får vi ikke oppgaven på forhånd. Vi må gå mer blindt inn i den. Jeg tror jeg er bedre forberedt på den situasjonen enn mange av konkurrentene. Vinnerne av tidligere konkurranser har kjent oppgaven veldig godt fordi de har drillet den inn før mesterskapene har startet. At vi ikke helt vet hva som venter er trolig en fordel for meg.

- Har du fått tid til å trene?

- Jeg har fått hjelp til å bygge en kopi av konkurransebåsen. Dessuten har jeg vært i kontakt med leverandørene av utstyret vi skal bruke, for å få øve med dette. Jeg kunne nok ha øvd mer. Samtidig har bedriften lagt forholdene til rette, slik at jeg har fått arbeide med relevante oppgaver på jobben. Dette gjelder spesielt KNX. Oppgaven i VM vil omfatte installasjon og programmering av slike systemer. Her er det mye å hente. Når det gjelder KNX har jeg trent litt på oppgaven fra siste VM.

- Hvordan er nervene for tiden?

- Jeg er veldig spent på oppgaven. Det blir nervepirrende frem til lunsj den første dagen. Da får jeg oversikt over hvordan jeg ligger an. Det er ikke hverdagslig å delta i slike konkurranser. Jeg kjenner det betyr mye at jeg har deltatt i Euroskills.

- Hvordan blir oppkjøringen de siste ukene før mesterskapet?

- Jeg er opptatt av å få full kontroll på materialer og verktøy. Før avreise skal jeg være godt kjent med dette, og sørge for at jeg har med alt verktøyet jeg trenger.

- Med en målsetting om en førsteplass har jeg lagt stort press på meg selv. Jeg skal gi alt jeg har.

Har gitt påtrykk fra skoleelever
Daglig leder Arnt-Gunnar Haugmo i Atom Elektro i Oslo forteller at det er første gang bedriften har en deltaker på landslaget.

- Dette er veldig positivt. Kanskje spesielt overfor lærlingene, men også for montørene. De ser at det er mulig.

- Vi merker at VM-deltakelsen er blitt lagt merke til i skolekretser. Det er stort påtrykk av skoleelever som vil ha utplassering hos oss.

- Hva tror du om vinnersjansene til Vasbotten i Abu Dhabi?

- Dette er så nytt for meg at jeg ikke tør ha en formening om det. Jeg mistenker at noen av deltakere har hatt mulighet til å spesialisere seg mer på denne konkurranseformen enn Vasbotten. Derfor er det bra at han deltok i EM.

- Hva synes du om at oppgaven blir delt ut når mesterskapet starter?

- Jeg tror det er en fordel for Vasbotten. Uavhengig av plasseringen han får, er det stort at han har kvalifisert seg.

- Kommer det flere landslagsdeltakere fra Atom Elektro?

- Det ser jeg ikke bort fra.

Partnere
Partnerlogo
Stanse fabrikken
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga