NYHETER

Unødvendig renvasking i retten koster

NYHETER Daglig leder Mads Kristiansen i PK Service i Trondheim er lite fornøyd med å ha svidd av ikke-fakturerbare timer for å renvaske selskapet mot alvorlige påstander om useriøst arbeid.
mandag 16 april 2018
SERIØS. Daglig leder Mads Kristiansen i
PK Service måtte møte i retten for
anklager om useriøst arbeid
Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Nylig ble selskapet anklaget for å ha installert et elektrisk anlegg i en kjeller som skulle bygges om til leilighet. For å spare penger hadde den ene eieren i tomannsboligen brukt billig arbeidskraft fra Øst-Europa. Når eieren i etasjen over fikk svai i gulvet, kontaktet han advokat. Blant annet fikk advokaten bilder av servicebilen til PK Service som var parkert utenfor huset.

”Hjemmesnekring”
Kristiansen forteller at de var på befaring i kjelleren.

- Her registrerte vi mye ”hjemmesnekring”. Vi ga beskjed om at denne type installasjon ikke er lovlig. Eieren fikk en pris for å gjøre installasjonen helt på nytt. Saken endte med at vi kun installere varmekabler i badegulvet.

- Mer enn to år etter oppdraget i kjelleren, fikk vi beskjed om å møte i retten. Eieren i andreetasjen hadde fått nok av dårlig arbeid og svaiende gulv.

Ubehagelig
- Det er ubehagelig å komme i en sånn situasjon. Det er ikke greit å måtte forsvare seg mot noe vi ikke har gjort, fordi andre aktører er useriøse. Vi har brukt for mange timer på denne saken. Det er ikke hyggelig å havne i rettssystemet på denne måten.

- Da vi møtte opp i tinghuset fikk vi beskjed om at påstanden var trukket, sier Kristiansen litt oppgitt og lettet på samme tid.

- Anklageren hadde fått informasjon som dokumenterte at vi ikke hadde gjort jobben. Det er ikke dette vi skal bruke tid på. Denne saken viser hvor viktig det er å ha papirene i orden, og levere skikkelig dokumentasjon.

EØS-problem
Kristiansen fastslår at det er utfordrende at materiell kan kjøpes billig over alt.

- Selv om produktene er merket med at det ikke er lov å installere selv, bryr ikke alle seg om dette. I den omtalte kjelleren utførte de samme håndverk­erne både tømring, muring og installerte rør og utførte elektrisk arbeid. Problemet er at fri flyt av arbeidskraft gjennom EØS-avtalen ikke blir godt nok kontrollert av myndighetene i Norge. Her må offentlige etater passe på. Dette fungerer ikke.

- Pensjon, sykelønn og miljøsertifisering koster. Vi har ingen muligheter til å konkurrere mot aktører som ikke bryr seg om dette, sier Kristiansen, som etterlyser konkurranse på like vilkår og bedre kontroll.

- Jeg er redd for at ulovlige installasjoner ikke blir tatt på alvor før noen dør av det. I Trondheim er vi kjempeheldige som har Byggebransjens uropatrulje. Den gir resultater. Dette har fått de offentlige etatene mer på banen.

Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19