Vel blåst for signal bygginstallasjoner

NYHETER Nye Deichmanske bibliotek står ferdig på Anne-Cath. Vestlys plass i Bjørvika i Oslo. Signalbygget skulle åpnet dørene for publikum 28. mars i år. Selv om koronakrisen satte en stopper for det, var elinstallasjonene på plass i fjor.
mandag 22 juni 2020
SIGNALBYGG. Nye Deichmanske
bibliotek er et nytt signalbygg i Oslo.
Her har Oneco installert brannvarsling-
og talevarsling, ikt-infrastruktur, 
ups-anlegg, nødstrøm­aggregater,
adgangs- og låsesystemer,
belysning og lysstyrings­systemer 
Foto: Kultur og idrettsbygg Oslo KF 

- Vi hadde overlevering i midten av desember 2019, forteller Knut Andersen, konserndirektør prosjekt i Oneco 

Selskapet hadde kontrakten på alt på sterk- og svakstrøm. Dette omfattet brannvarslings- og talevarslingssystem, ikt-infrastruktur, ups-anlegg, nødstrøm­aggregater, adgangs- og låsesystemer, belysning og lysstyringssystemer.  

- På det meste har vi hatt rundt 40 montører i arbeid. Dette skyldtes at det ble en del forsering av arbeidene mot slutten.  

Utfordrende bygg
- Biblioteket, som er oppført etter 
passivhusstandarden, har et areal på 23 500 m2 fordelt på fem etasjer. Det finnes knapt nok en rett vinkel i bygget, og ingen himling. Mesteparten av installasjonene går i installasjonsgulv, som også fungerer som luftkanal for ventilasjonssystemet. Signalbygg er alltid litt utfordrende. Stort sett har arbeidene gått veldig greit.  

- Belysningen ble veldig fin og godt tilpasset. Byggeier har valgt det nyeste og beste på LED-teknologi. Totalt har vi installert rundt 5 600 lysarmaturer i bygningen. 

Stor utvikling i bruk av BIM
- Ble bygget prosjektert i BIM? Leverte OneCo selv objekter og annen informasjon inn i BIM-modellen? 

- Det var RIE som var ansvarlig for BIM-modellen og objektene i den. Jeg regner med at modellen også er tilpasset for å kunne brukes til forvaltning, drift og vedlikehold.  

- Trolig kommer vi til å arbeide annerledes med BIM-modelleringen i prosjekteringen av Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo, som har byggestart i 2021. Her kommer vi nok til å utveksle informasjon og objekter på en helt annen måte. Jeg regner med at vi vil forholde oss til objektene på et mer detaljert nivå. Nye Deichmanske ble prosjektert i 2016-2017. Bruken av BIM har utviklet seg mye siden da. 

Naviled
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
TXXI
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Easycalc