Verdens første helelektrisk oppdrettsanlegg for laks

NYHETER Statsminister Erna Solberg åpnet denne uken verdens første helelektriske oppdrettsanlegg på Loddetå i Sveio kommune. Her kutter Bremnes Seashore all bruk av fossilt drivstoff i den daglige driften av anlegget.
torsdag 25 juni 2020
Loddetå i Sveio kommune er verdens første
lakseoppdrettsanlegg der alle operasjoner blir
drevet med ren
elektrisk kraft

- Jeg håper dette er starten på en helelektrifisering av oppdrettsnæringen langs hele kysten, sa Solberg.

Anlegget er et resultat av et samarbeid mellom Bremnes Seashore, ABB og miljøstiftelsen Bellona. Våren 2018 presenterte de to sistnevnte rapporten ”Laks på landstrøm”, som viser at helelektriske anlegg kan gi betydelig reduserte klimagassutslipp fra oppdrettsnæringen.

Strøm til merdkanten
- Vi er meget stolte over å være først i verden. Med landstrøm helt ut på merdkanten kan også arbeidsoperasjoner på merdene drives med fornybar energi. Helelektrisk oppdrett er gode nyheter både for de ansatte, laksen, naboene og samfunnet ellers. Vi har også investert i en elektrisk arbeidskatamaran som er i drift på Loddetå, sier utviklingssjef Simon Nesse Økland i Bremnes Seashore.

Viser vei for næringen
Fagsjef Christian Eriksen i Bellona sier at prosjektet viser vei for hele bransjen.
- Næringen må kutte sine klimagassutslipp. Også den lokale miljøgevinsten er svært viktig. Elektrifisering øker fiskevelferden og reduserer faren for dieselutslipp, samtidig som støyen forsvinner fra dieselaggregatene. Det er bra for arbeidsmiljøet og lokalmiljøet. Elektrisk drift vil dessuten gi økonomisk gevinst.

Også Lars Andersen, salgsspesialist for akvakultur i ABB, fremhever at Bremnes Seashore går foran som et godt eksempel for næringen.

- I dette prosjektet er elektrifiseringen gjennomført med kun standardkomponenter. Sammen med Bremnes Seashore har vi laget løsninger som gir nok kraftforsyning fra land til merdene. Dette er utstyr som tåler det fuktige og tidvis barske klimaet på oppdrettsanlegg.

Naviled
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
TXXI
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Easycalc