NYHETER

Verdensrekord i tunnel

NYHETER Med 560 megabit per sekund har Telia satt verdensrekord i nedlastingshastighet i tunnel.
fredag 11 mai 2018
Telia har satt verdensrekord i nedlastings-
hastighet i tunnel

Mobilnettet i gamle jernbanetunneler dekker ikke passasjerenes behov for dekning og kapasitet på mobildata. På togstrekninger med svært mange passasjerer er det vanskelig å få gode kundeopplevelser. Derfor har Samferdselsdepartementet bevilget penger til å utbedre dekning og overføringshastighet for mobildata på disse strekningene.

- I samarbeid med Bane Nor og strålekabelleverandøren RFS har vi utviklet en pilot for å vise hvordan dette kan løses, sier teknisk direktør Dag Wigum i Telia Norge.

- Vi har bygget 4G+ med to bånd, i dette tilfellet 1 800 MHz og 2 600 MHz. Hvert av båndene har fire strømmer, åtte strømmer totalt. Det gir en kapasitet og hastighet i nettet som bør dekke passasjerenes behov for å jobbe, laste ned filmer, lytte til musikk eller lese nyheter.

Å bygge 4x4MIMO var en sentral diskusjon i utbyggingen av Follobanen, som åpner i 2021. Follobanen er et nytt dobbeltspor mellom Oslo sentralstasjon og Ski stasjon.

Prosjektdirektør Per David Borenstein i Follobanen gleder seg til å tilby et høyhastighets mobilnett til togpassasjerene.

- Vi bygger et mobilanlegg som vil gi god mobildekning for fulle tog inne i tunnelen.

Kan oppnå 800 MB/s
Wigum forteller at testen ble utført i Holmestrandtunnelen i Vestfold.

- Vi har utvidet vår eksisterende basestasjon i Holmestrandporten til å dekke mer av den gamle veitunnelen. 560 megabit per sekund er verdensrekord i hastighet i en tunnel.

- I Holmestrandtunnelen er det fire strålekabler i stedet for antenner. Det er så vidt vi vet aldri gjort på en fullskala veitunnel før noe sted i verden.

- Etter hvert vil hastighetene komme opp i 700-800 megabit per sekund. Test­anlegget fungerer svært godt for å bygge høyhastighetsmobilt internett i jernbane­tunneler der det er veldig mange mennesker. På lang sikt er det mulig å ha denne løsningen i Romeriks­porten og andre tunneler i Norge. Dessuten får de nye togene som rulles ut i Norge 4G-repeatere. Det gjør signal­mottaket i vognene mye bedre og høyner ­brukeropplevelsen. 

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19