Vil gjøre Svalbard grønnere

NYHETER Med sol, vind og gjenbrukte elbil-batterier ønsker Assemblin å skape et grønnere Svalbard.
torsdag 31 oktober 2019
RENESSANSE.
- Energisystemet på Svalbard skal
gjennom en renessanse, sier Lars Rise,
som er faglig ansvarlig for Assemblin
på Svalbard

Et testanlegg har på kort tid gitt svært gode resultater. Flere lokale aktører investerer i den miljøvennlige teknologien.

- Energisystemet på Svalbard skal gjennom en renessanse, sier Lars Rise, som er faglig ansvarlig for Assemblin på Svalbard.

De siste årene er kullproduksjonen på øya kraftig redusert. Kun Gruve 7 er i drift.

- Visjonen for Svalbard er å styrke satsingen på forskning, ikke kullproduksjon. Skal øya fortsette å være et ”forskningsmekka” må det skapes et grønnere samfunn, sier Rise.

Har fått bestillinger
Siden februar 2018 har han bodd og arbeidet på Svalbard. Rise er stolt over å være med på å gjøre energisystemet på øya grønnere.

- Vi har tre demoanlegg i vårt kontorbygg. Disse viser lokalbefolkningen, politikere og næringsliv hvordan vi kan gjøre oss mindre avhengig av kull. Vi har en løsning for boliger, en for næringsbygg og en for bygg som ikke er tilknyttet det eksisterende energisystemet, såkalte off-grid løsninger.

- Demoanleggene produserer sol- og vindenergi som lagres på smarte batterier. Totalt har demoanleggene 55 solcellepaneler, tre smarte batterier og en vindmølle. To av energilagringsløsningene, som er av typen Eaton xStorage Home, består av gjenbrukte elbilbatterier.

- Dette er gode eksempler på miljøvennlig sirkulærøkonomi. Demosenteret har vært i drift i noen måneder. At vi allerede har fått bestillinger fra privatpersoner og selskaper som ønsker å gjøre Svalbard mer miljøvennlig, viser det store engasjementet.

Etterlengtet
Ryggraden i energiforsyningen i Longyearbyen er et energiverk som produserer kraft og varme basert på lokalt utvunnet kull.

I følge Rise er energiverket både overdimensjonert og mangler insitamenter for styring av energiforbruket. Dessuten må bygningsmassen isoleres bedre.

 - Det er ingen tvil om at våre løsninger er sårt etterlengtet. Jeg har stor tro på at kombinasjonen sol, vind, energilagring og styring kan bli viktig for Svalbard.

- Med xStorage energilagring fra Eaton kan vi lagre solstrømmen som produseres om natten når det er midnattssol, og bruke den om dagen. I mørketiden, når solcellepanel er en dårlig løsning, er vindproduksjon viktig. Løsningene tar dessuten hensyn til oppvarming av tappevann og fjernvarme. Batteriene også kan fungere som reservekraft ved en eventuell strømstans.

Mer stabil energiforsyning
Adm. direktør Jon Helsingeng i Eaton Norge sier at energilagring i batterier har to svært viktige formål på Svalbard.

- Den nye teknologien kan bidra til å øke produksjonen av fornybar energi, og gi en mer stabil energiforsyning. Demo­anleggene til Assemblin viser hvordan strømforbruket kan jevnes ut med å ta i bruk smarte batterier, som henter strøm fra fornybare kilder når trykket på energiforsyningen er størst.

Rise fremhever at løsningene til Assemblin er relevant for hele Norden.

- Det handler om å dra Norge og verden i den grønne retningen. Vi har bevist at dette fungerer på Svalbard. Assemblin har store planer om å ta slike løsninger til hele Norden. 

Ladeboks
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Meld deg på Eliaden