NYHETER

Y-veien endte med doktorgrad

NYHETER Thomas Øyvang, som gikk på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) sitt første kull med Y-veistudenter, har nylig tatt doktorgraden på smarte generatorer i vannkraftanlegg.
tirsdag 2 april 2019
TOK DOKTORGRAD. Thomas Øyvang er
både håndverker og forsker.
Foto/montasje: Morten Borg/USN

I artikkelen som ligger på ­hjemmesiden til USN, sier han at han ikke tenkte på doktorgrad da han gikk på ungdomsskolen i Sannidal.

- Jeg ville ta fagbrev og arbeide som elektriker. På grunnkurs elektro på Kragerø videregående skole hadde vi besøk fra Høgskolen i Telemark (nå USN). Da ble nok det første frøet sådd i meg. Jeg begynte å tenke på muligheten for videreutdanning etter læretiden, sier Øyvang.

Da han gikk i lære hos Hydro Rafnes i Bamble ble alle elektrikerlærlinger i Porsgrunn-området invitert til å besøke høgskolen. Selv om enda et frø ble sådd hos Øyvang, så han ikke seg selv helt som student.

- På ungdomsskolen får du lett en identitet ut fra evnene dine. For meg var det lettest å tenke på yrkesfag. Etter fagbrevet tok jeg et år på folkehøyskole. Jeg fikk kjennskap til Y-veien gjennom en avisartikkel. Det var et nytt studietilbud for folk med yrkesfaglig utdanning. Høgskolen i Telemark var først i Norge med dette. Jeg bestemte meg for å søke.

En lang modningsprosess
Øyvang startet på ingeniørutdanning gjennom Y-veien i Porsgrunn i 2002. Det var det første kullet i Norge. Ingeniørene som ble uteksaminert tre år senere var ettertraktet i markedet. 

- Selv om jeg undersøkte muligheten for å fortsette med en master, tenkte jeg ikke på doktorgrad. Det har vært en lang modningsprosess, sier Øyvang.

- Du driver avansert forskning på en ny generasjon generatorer som kan brukes i vannkraftanlegg. Hva tenker du om veien du har gått?

- For meg handler det om å tilegne meg ferdigheter. Underveis har jeg tenkt at nå er det nok. Samtidig driver nysgjerrigheten meg videre.

Dypere forståelse
- Hva gav Y-veien deg?

- Den gav en mye dypere forståelse av det jeg hadde lært som elektriker. Der jeg før kun hadde akseptert det faglige, fikk jeg nå mulighet til å forstå hvorfor det er sånn. Matematikk blir mye mer interessant når du ser hvordan den kan brukes praktisk. Jeg er virkelig stolt av å ha tatt fagbrev. Å bruke hendene til å utføre godt fagarbeid betyr mye for meg. Y-veien åpnet en ny verden for meg, som nye jobbmuligheter, mer kunnskap og mestringsfølelse.

Nysgjerrig
- Hva motiverte deg til å ta en doktorgrad?

- Det var nysgjerrighet. Med doktorgraden fikk jeg muligheten til å være kreativ og nyskapende. Å være med å skape noe nytt er motiverende. Samtidig var det viktig at doktorgradsoppgaven var relevant for kraftbransjen. Da muligheten kom fra Statkraft tok jeg den. Jeg er gira på å bringe den teknologiske utviklingen fremover.

- Jeg håper Statkraft fortsetter forsk­ningen på smarte generatorer. Selv om det nok er et stykke igjen før de kan brukes som et ferdig system, har jeg vist en mulighet som kan fungere. Jeg ønsker å publisere mye forskning om smarte generatorer. Selv om smart grid har vært et begrep lenge, er det forsket lite på smarte vannkraftgeneratorer. Det vil jeg endre. 

Malmbergs
Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden