1 000 m2 større enn i 2022

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

1 000 m2 større enn i 2022

– Med utsolgte haller på Nova Spektum i Lillestrøm gleder vi oss til å samle hele elektrobransjen i Norge til tre messedager i slutten av mai. At utstillingsarealet i år er 1 000 m2 større enn i 2022 betyr at det er mye å se. Dette må elektrofagfolkene få med seg, sier prosjektdirektør Svein Bogerud Arnesen i Eliaden.

Utstillerne har fylt opp hallene på Nova Spektrum i Lillestrøm. Alt er klart for Eliaden 2024 i slutten av mai Foto: Sørlie Media

– Venteliste på utstillere som ikke har fått plass, viser at messekonseptet er populært. Koronapandemien som førte til et opphold på fire år, fikk nok folk til å føle på mangelen på fysisk kontakt. Eliaden er både en arena for kompetanseheving, oppdatering på produkter, løsninger og tjenester, og en sosial møteplass for å møte kolleger og diskutere erfaringer og aktuelle problemstillinger. Folk liker å møtes ansikt til ansikt.

– Rundt 3 000 personer har forhåndsregistrert seg for å besøke messen. Det er omtrent det samme som i 2022.

400 m2

– Utstillerne er godt forberedt. Flere har store stands. Siemens, som er tilbake på Eliaden etter mange år, har den største på 400 m2. Deretter følger SG Armaturen med 300 m2, fellesstanden til Elko og Schneider Electric er på 250 m2, Cenika med 225 m2, Eaton med 200 m2 og Coromatic med 150 m2.

Størst i Norden

– Målsettingen er å bli den mest besøkte elektromessen i Norden. Da må vi slå Elfack i Gøteborg, som på den siste messen fikk 22 400 besøkende. For å få 25 000 besøkende, som er knapt 5 000 mer enn for to år siden, har vi de siste månedene markedsført oss i sosiale medier. Dessuten har elektriker og influenser Mads Clemmetsen, som har 150 000 følgere, laget videoer som er delt både i hans og Eliaden sine kanaler. Målgruppen her er blant annet yngre elektrofagfolk, som vi håper er blitt inspirert til å ta seg en tur på Eliaden.

Grossistsamling

– Som i fjor samler Elektroforeningen (EFO) grossister på standen sin. I år er dette Ahlsell, Berggård Amundsen, Elektroimportøren og Etman. Plassert midt i D-hallen skal det bygges en liten scene, der det blant annet blir faglige innslag om bærekraft, digitalisering og mangfold.

– På samme måte blir det en felles KNX-stand. Dessuten skal Norsk Forening for Elektro og Automatisering (NFEA) kjøre et automatiseringsopplegg på en scene i C-hallen.

Omfattende kurstilbud

– Som i 2022 tilbyr vi en rekke kurs på områder som it-sikkerhet, belysning, elbillading, solceller, ladeanlegg for elbiler, kunstig intelligens, automatisering, smarthus og industrielle 5G-nett. Her er det noe for alle.

– Dessuten skal Norsk Elektroteknisk Komite (NEK), Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og NHO Elektro presentere den nye versjonen av NEK 700.

– At Lyskultur er tilbake med egen stand øker synliggjøringen av lysbransjen. Hver dag skal de gjennomføre aktiviteter og kurs, der målsettingen er kompetanseheving for både elinstallatører, montører, rådgivere, lysplanleggere og arkitekter. 

– Dessuten er det åpningskonferanse, der energiminister Terje Aasland deltar. Tema er hva som er realistisk å få til av økt energiproduksjon. Konferansen er åpen for alle.

Kvinnedag

– Eliaden er også opptatt av å få flere kvinner til å ta elektroutdanning. For å sette søkelyset på dette blir det gjennomført en kvinnedag, blant annet med et eget seminar. Her blir det innlegg fra GK, Statsbygg, Elektroforeningen, Eaton, NTNU, NHO Elektro, Lyskultur og Norconsult.

– Dessuten skal Elektroforeningen kåre «Elektrokvinnen 2024» og dele ut «Elektrobransjens Mangfoldspris 2024». Målsettingen er å løfte frem elektrokvinner og -selskaper som arbeider med mangfold og likestilling.

– I fjor var det Lisa Marie Mo i Opplæringskontoret for Elektrofag i Sogn og Fjordane som ble årets elektrokvinne, mens elektrogrossist Berggård Amundsen fikk «Elektrobransjens Mangfoldspris».

– På et annet seminar skal konsernsjef Tore Sjursen i OneCo, CEO Runar Hanesætre i Ahlsell, HR-direktør Ekaterini Oscarsen i GK Norge, CEO Tore Bakke i Bravida Norge, CEO Knut Gaaserud i Caverion Norge og nestleder Morten Bildøy i EL & IT Forbundet diskutere mangfoldledelse.

40-års jubileum

Bogerud Arnesen forteller at det er 40 år siden den første Eliaden ble gjennomført.

– I løpet av denne perioden er messen blitt den viktigste og største møteplassen for elektrobransjen i Norge. Ingen andre steder får de besøkende muligheten til å få så god oversikt over hva som skjer i bransjen. Samtidig får utstillerne presentert seg for tusenvis av potensielle kunder. Mange selskaper kommer tilbake år etter år.

– Vi markerer jubileet med et VIP-arrangement for utstillerne, der det blir 80-tallstemning med innleid diskjockey.

Les mer om følgende emner: