21 prosjekter nominert til Norsk Lyspris

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

21 prosjekter nominert til Norsk Lyspris

– 46 prosjekter konkurrerte om å bli nominert til Norsk Lyspris 2021. Dette er rekord. Den store interessen viser at lysbransjen ser på prisen som en hedersutmerkelse. I år blir den delt ut på Lysets Dag i november. Vi etablerte prisen i 2001, sier daglig leder Katia Valerie Banoun i Lyskultur.

Nidaros Domkirke i Trondheim er nominert til Norsk Lyspris 2021 i klassen for beste innendørsprosjekt Foto: Foto: Morten Warholm Haugen/Berre

– Norsk Lyspris fremhever innovative, veldesignede og utførte lysprosjekter og -produkter i Norge. Tidligere vinnere er blant annet Naturhistorisk museum i Bergen, restauranten Under Lindesnes, Østbanehallen i Oslo, lampen Sun Bell, Stavanger Lysplan og Lærdalstunnelen.

– God belysning har stor påvirkning på klima, miljø, energi, helse og trivsel. Norsk Lyspris er viktig for å synliggjøre dette for samfunnet, sier Banoun, som forteller at det blir delt ut priser i fem klasser. I år er det nominert 21 prosjekter og produkter. Én av vinnere blir også nominert til Nordisk Lyspris.

Fem klasser

I klassen beste innendørsprosjekt er Nidaros Domkirke i Trondheim, museet The Twist på Jevnaker utenfor Oslo og Dronning Eufemias gate 8 i Barcode i Oslo nominert.

I klassen beste utendørsprosjekt er Tana bru, Åkersvika vegkryss ved Mjøsa og fasadebelysning av Markeveien i Bergen nominert.

I klassen beste produkt eller tekniske løsning er armaturen Cieluma fra Zumtobel, «tau-armaturen» Jane fra XAL og armaturen Multilume Re:Think fra Fagerhult nominert.

I klassen beste tekniske løsning er NightTune fra Thorn som automatisk tilpasser lysnivå og fargetemperatur på armaturer, LED-lyskilden Spectrum fra Zumtobel som imiterer dagslys, en lysekrone som henger i Sunnfjord Hotel & Spa, et trådløst lysstyringssystem i Valdres Folkemuseum, mobil scenebelysning til teaterforestillingen «Lyden av snø» og arbeidsbelysningen ved Deichmanske bibliotek i Oslo nominert.

I åpen klasse er myntsamlingen til DNB i Oslo, Moskenes Servicebygg i Lofoten og Pust i Tromsø nominert.

I klassen Norsk Lyspris Ung er en bordlampe inspirert av Finn Juhl, lysdesignet til danseforestillingen Frikar og en bacheloroppgave om lysforurensing nominert.

Les mer om følgende emner: