60 år med bokproduksjon

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

60 år med bokproduksjon

– I løpet av 60 år har vi utgitt mange hundre titler. Dette gjelder både fagbøker og håndbøker for bransjen, og lærebøker for skoleverket. Selv om digitale bøker blir stadig mer populære, er det ikke slutt på papirboken. Dette gjelder spesielt bestselgeren Montørhåndboka, sier forlagssjef Synnøve Haram i Elforlaget som i år har markert 60-årsjubileum.

ELEKTROFORLAG. - Vi utgir både fagbøker og håndbøker for bransjen, og lærebøker for skoleverket. Siden starten i 1964 er det blitt mange hundre titler, sier forlagssjef Synnøve Haram og redaktør Espen Backe i Elforlaget

– Virksomheten startet med utgivelsen av en veiledning som senere ble til en lærebok om strømveiskjema for lavspente elektriske anlegg. I forordet står det at målsettingen er å øke kompetansen hos medlemsbedriftene. Dette er også ledetråden for driften i dag.

– Vi satset tidlig på digitale utgivelser. Med støtte fra Utdanningsdirektoratet ble vår egen portal for nettutgaver Elbok.no lansert i 2013. Her kommer det stadig flere titler.

Elbok.no

– Alle nye bøker blir utgitt både på papir og digitalt. De sistnevnte bøkene har mer innhold, med filmer, animasjoner, simuleringer og interaktive figurer der elevene kan prøve og feile på en trygg måte.

– I katalogen har vi rundt 60 bøker, der halvparten er lærebøker for henholdsvis Vg1, Vg2 og Vg3.

Papirboken holder stand

– Fra 2020 og frem til i høst er alle lærebøker revidert både i forhold til nye læreplaner som ble innført i 2020, og nye versjoner av NEK 400 i 2022 og NEK 700 i år. Dette har vært et krevende arbeid for redaktør Espen Backe som har gjort en kjempeinnsats.

– Selv om vi satser mye på digitale utgaver, holder papirboken stand. Dette gjelder spesielt fagbøker og håndbøker. Her er 70 prosent av salget papir, mens 30 prosent er digitalt. Når det gjelder lærebøker er forholdet nesten omvendt. Her er knapt 60 prosent digitale bøker. Det er særlig Vg2 som drar opp snittet.

– Det siste året har det vært en diskusjon om at papirbøker muligens er bedre for læring enn digitale. I år har flere skoler prioritert papirbøker, og kjøpt færre digitale versjoner enn før. Det blir spennende å se om denne utviklingen fortsetter. At skolene ikke lenger får dekket 40 prosent av utgiftene til digitale bøker fra Utdanningsdirektoratet, kan også påvirke prioriteringene deres.

Flere prosjekter på gang

– Det største prosjektet i år har vært revideringen av læreboken Elektronisk kommunikasjon Vg2 for faget elenergi og ekom, etter at en ny versjon av NEK 700 ble lansert på Eliaden i år. Dessuten har vi gitt ut Ekomhåndboka NEK 700:2024, og Tavlemontøren Vg3 for tavlemontørfaget.

– Neste år har vi flere prosjekter på gang. Vi arbeider med en bok for automatiseringsfaget på Vg2, som vil supplere Elenergisystemer Vg2 automatisering. Samtidig kommer det en revidert lærebok for telekommunikasjonsmontørfaget på Vg3. Vi er også i gang med en håndbok for elbillading, og revidering av en håndbok for fse.

Bestselger

Haram forteller at Montørhåndboka er bestselgeren.

– Den vil de aller fleste ha i papirversjon som de kan putte i lommen, og slå opp i når de lurer på noe ute på anleggene. Førsteutgaven som kom i 1992 var i hovedsak basert på forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (fel). Etter at den første utgaven av NEK ble utgitt i 1998, ble denne standarden det viktigste fundamentet for Montørhåndboka.

– Sistnevnte går i tospann med Installasjonsguiden, som tidligere het Normguiden. Disse bøkene skal gi bransjen gode og praktiske løsninger for å oppfylle gjeldende regelverk og standarder, sier Haram, som ønsker innspill på nye bokprosjekter.

– Er det noen som har en ide, ta kontakt.

Les mer om følgende emner: