700 oppdaterer seg på NEK 400

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

700 oppdaterer seg på NEK 400

– På våre tre seminarer på Eliaden 2022 vil rundt 700 elektrofagfolk oppdatere seg på den siste versjonen av NEK 400 (NEK 400:2022). Dette viser at de er opptatte av å installere sikre elanlegg, som oppfyller kravene i regelverket. Dette er «bibelen» for elinstallatørene, sier teknisk direktør Jon Steinar Hanstad i Nelfo og Tommy Lundekvam, fagsjef lavspenning i NEK.

I år gjennomfører Nelfo og NEK tre seminarer om NEK 400:2022. Her skal rundt 700 elektrofagfolk oppdaterte seg på "bibelen" i elinstallasjonsbransjen Foto: Sørlie Media

– Da vi presenterte den nye versjonen av NEK 400 på Eliaden i 2018 gjennomførte vi kun ett seminar. Da var det en lang kø av folk som ville delta. I år har vi tredoblet deltakerkapasiteten. Det er gledelig at det er stinn brakke. Vi har også tatt opp seminaret på video. Dette skal vi kjøre som webinar. Her er det 3 500 påmeldte deltakere.

Brannbomber

– Hva spør deltakerne om?

– De lurer blant annet på hvor mange stikkontakter det skal være i en bolig. Et annet er om plassering og gjenbruk av batterier i boliger. Her har DLE avdekket ombygde batterier som er kjøpt på nettet. Dette er ikke bra. Folk risikerer å få installert brannbomber, sier Lundekvam.

Oppsummert på side ni og ti

– Hva er de viktigste endringene i NEK 400:2022?

– Det er blant annet kommet nye krav til lading av elbiler. Her er det ikke lenger lov å bruke vanlig stikkontakt. Når det gjelder solceller skal nye krav gjøre anleggene mer brannsikre. Det er også kommet en ny delstandard om ladeklare bygg (NEK 400-8-824 Ladeklare bygg).- Det er ikke nødvending å lese hele NEK 400:2022 for å få med seg endringene i standarden. Dette er oppsummert på side ni og ti.

70 fagfolk overvåker utviklingen

– Holder standardiseringen følge med den teknologiske utviklingen?

– Med 70 fagfolk i NK64 følger vi denne utviklingen nøye. Mange av disse er svært erfarne spesialister, som har arbeidet i bransjen i mange tiår.

Lundekvam forteller at NEK skal ansette en prosjektleder på lavspenningsområdet.

– Her søker vi etter en yngre ambisiøs person som er interessert i standardisering med teft for de gode faglige problemstillingene, og som ønsker å bidra til å finne gode løsninger.

Les mer om følgende emner: