Et lysende eksempel
Alt lyset i den nye avdelingen i Momarka barnehage kommer fra 3D-printede lysarmatur laget av resirkulerte CD-er og DVD-er. Miljøhensyn var også grunnen til at Levanger kommune heller rehabilitere det eksisterende bygget enn å rive og bygge nytt.
- Med å installere 3D-printede armaturer går Levanger kommune foran på bærekraftige lysløsninger, sier prosjektleder Lasse Sund i NTE
– Målsettingen er å bli sertifisert som Miljøfyrtårn. Å bruke resirkulerte produkter er viktig i dette arbeidet. Vi håper også at vi med dette prosjektet kan være med og dra bransjen over i en mer bærekraftig retning, sier Håvard Heistad, enhetsleder i teknisk avdeling i Levanger kommune.
Prosjektleder Lasse Sund i NTE, som har utført elinstallasjonene i barnehagen, forteller at de anbefalte kommunen å tenke nytt om lysarmaturene.
– Det er gledelig at de ville være med som foregangskommune på bærekraftige lysløsninger.
Belysningsrådgiver Anders Bashev i Signify opplyser at 3D-armaturene er laget av resirkulert polykarbonat, som er en termoplast med spesiell høy holdbarhet.
– Sammenliknet med konvensjonelle lysarmaturer veier de 35 prosent mindre, har 50 prosent lavere karbonavtrykk og ofte lenger levetid. Dessuten finnes det reservedeler om noe blir ødelagt. 86 prosent av materialene i armaturene kan også gjenbrukes.
Det lille ekstra
Marit Gystøl, som er leder for bærekraft i NTE, forteller at selskapet er opptatt av å tilby smarte løsninger.
– Bærekraft er grunnleggende for oss. Utviklingen i elektronikkbransjen skjer i et rasende tempo. Derfor er det viktig å velge leverandører som gir det lille ekstra.