Fortsetter europasatsingen tross pandemibrems

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Fortsetter europasatsingen tross pandemibrems

– 2020 og 2021 har vært en berg- og dalbane i solenergi­markedet, sier adm. direktør Andreas Thorsheim i Otovo, som nylig ble Nelfo-medlem.

KJØRER PÅ. Selv om det har vært en trippelbrems i solenergimarkedet gjennom koronapandemien, ser adm. direktør Andreas Thorsheim i Otovo ingen grunn til å bremse satsingen   Foto: Otovo/Jon Gorospe 

– Her fikk vi en trippelbrems. Nedstengingen i Kina reduserte tilgangen på utstyr. På samme måte bremset nedstengingen i Europa etterspørselen. På toppen av dette kom historisk lave strømpriser i Norge. Dette reduserte det generelle markedet for energisparetiltak. Aktiviteten i Kina er i gang igjen. Problemet nå er mangel på transport. Derfor er utstyret blitt dyrere.  

– Etterspørselen hos forbrukerne er tilbake. At flere har flyttet pengebruken fra reiser til oppussing er positivt for oss. Samtidig har ­strømprisene gått fra historiske lave til høye. Dette slår også ut. Pandemien har truffet ulikt i landene vi er inne i. At europeiske land har vært veldig flinke til å støtte grønne tiltak, har dempet de negative effektene av pandemien i solenergi­markedet.  

Etablert i sju land

Otovo, som startet virksomheten i 2016, er etablert i Norge, Sverige, Frankrike, Spania, Polen, Italia og Tyskland. Thorsheim er offensiv med tanke på markedsutviklingen.  

– Ambisjonen er å bli størst i alle landene vi er i. Kort sagt bli størst i Europa. Målsettingen er solceller på tak i hele Europa. Det tror jeg det blir. Spørsmålet er i hvilken rekkefølge de blir installert. For utstyret blir billigere og bedre for hvert år. 

Har dere kapital til en så ambisiøs satsing? Tjener dere penger? 

– Vi har god kontroll på økonomien. Dessuten har vi 250 millioner kroner i banken, og trygge investorer som tror på oss. Blant andre har Agder Energi, Akershus Energi, KLP og BNP stått sammen med oss gjennom koronapandemien. De har finansiert veksten og satsingen.  

– I år regner vi med en omsetning på 300 millioner kroner. Vi er et greentech-selskap. I dag er det solceller. Snart blir det batterier og andre grønne løsninger.  

EUROPEISKE TAK. Otovo, som har en målsetting om å installere solceller på tak i hele Europa, forventer at Enova kommer med støtteordninger for borettslag og sameier Foto: Otovo

Viktig med en organisasjon i ryggen

– Otovo ble nylig medlem i Nelfo. Hva er bakgrunnen for dette?  

– Vi arbeider på et område i stor endring, som også er myndighetsregulert. Her er vi opptatt av å ha en organisasjon i ryggen som både forstår fagområdet, og kan påvirke regeldannelsen. Nelfo representerer en bransje med et viktig potensial i Norge. Organisasjonen er opptatt av spørsmål om EU-direktiver som kan få stor betydning for Norge. De pusher myndighetene til å innføre gode EU-direktiver raskest mulig.  

– Nelfo fremmer meninger som både miljø-, bransje- og ansatte-organisasjoner står for. De fronter også spørsmål som eksempelvis gjelder regulering av strømforsyning og -priser. Her er nettleie og tariff sentrale problemstillinger.  

Thorsheim fremhever at elinstallatørene er viktige samarbeidspartnere for Otovo.  

– Vi har avtaler med 430 slike. 50 av dem i Norge. De fleste av de sistnevnte er Nelfo-medlemmer.  

Støtteordninger fortsatt nødvendige

– Hva betyr støtteordningene til Enova for utbyggingen av solcelleanlegg?  

– De har virket bra for å skape etterspørsel. Derfor bør de videreutvikles. Vi forventer at det snart kommer støtteordninger for borettslag og sameier. Dette gjelder også batterier. Her ligger Norge langt etter Europa. 

Les mer om følgende emner: