Fartsfylt trekkplaster
Tverrfaglig samarbeid er stikkordet for NTNU-studentene Håkon Liverud, Ingrid Risvik og deres medstudenter når de bygger elektriske Formel 1-biler. Tjue fag er representert i prosjektet.
Inspirerende og lærerikt å bygge elektrisk Formel 1, synes NTNU-studentene Håkon Liverud og Ingrid Risvik Foto: Laila Sandvold Macdonald
De to studentene Elmagasinet møter på Eliaden 2022 representerer noe av den bredden. Mens Liverud går andre året på elektronisk system design, er Risvik i gang med tredje året på økonomi. Begge studiene er femårige.
– Prosjektet er initiert av studentene selv. NTNU bidrar med finansiell støtte, kontor og verksted, forteller Liverud.
De to har vært involvert i byggingen av to biler. Bilen de har med på Eliaden har høy racerbil-standard. Akselerasjonen er 0-100 km på to sekunder. Det er mulig med en 20 kW elmotor på hvert hjul. Bilen veier 162 kg.
Tiende best i verden
Målsettingen med bilbyggingen er å delta i Formel Student, en internasjonal konkurranse der flere hundre studentlag stiller. NTNU-laget er tiende best i verden. NTNU-prosjektet har egne førere, som har brukt ett år på å lære seg å mestre bilen.
– Vi har arbeidet med denne bilen siden september i fjor, forteller Liverud.
– Den skal kunne kjøres både manuelt og autonomt. Vi håper å få testet den på manuell kjøring til helgen. Deretter er planen å teste den på autonom kjøring i løpet av de nærmeste ukene.
Fullt hele tiden
– Hvordan har interessen vært på messen?
– Det har vært fullt av folk her hele tiden.
– Hva er planen etter endte studier?
– Etter å ha deltatt på dette prosjektet har jeg lyst til å arbeide mer med teknologi, sier Risvik.
– Drømmen min er å satse på Formel 1, sier Liverud