70 mil med høyhastighetskabler 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

70 mil med høyhastighetskabler 

Med 1 176 rom og et areal på rundt 70 000 m2 er det nye Nasjonalmuseet i Oslo det største kulturbygget i Norden. Her har Caverion utført elektro-, ventilasjon- og rørinstallasjoner.

STØRST I NORDEN. 700 000 meter med høyhastighets kobber- og fiberkabler fra Lanse sørger for datakommunikasjon i det største kulturbygget i Norden på 70 000 m2

Museet, som åpnet 11. juni i år, har kostet 6,1 milliarder kroner. 

– Når det gjelder ikt-området har vi blant annet lagt mer enn 700 000 meter med høyhastighets kobber- og fiberkabler fra Lanse. Disse har en overføringskapasitet på ti Gbit, sier prosjektsjef Kenneth Heimdal, arbeidsleder Magnus Skjærstad (IKT leveranser) og avdelingsleder IKT Trond Semmerud (Oslo Service) i Caverion. 

– På det meste har vi hatt mer enn 300 montører i arbeid. Dette er et flott utstillingsvindu for nasjonalskattene i Norge. 

– Elektrokontrakten omfattet brannvarslingsanlegg, og ikt-kabling og -utstyr som skap og rack. På elkraft har vi levert UPS-er, batteripakker, el-tavler, forsyningssystemer, lyskabling og -styring, stikkontakter, brytere og datahall med kjøling. 

Sikkerhet

– Data- og kommunikasjonsløsningene fra Lanse er med på å øke sikkerheten i museet. Her har vi også installert 9 550 Kat.6A uttak, 7 812 fibertermineringer og 184 fordelere fra selskapet.  

– Leveransen fra Lanse gjelder infrastruktur, som fiber- og kobberkabling, og strøm til rack med styrbare PDU (Power Distribution Unit). Vi har dessuten montert løsninger for fjernsynsopptak og tilkobling til studiobilder.  

Salgs- og markedsansvarlig Espen Jørgensen i Lanse forteller at det nye Nasjonalmuseet har vært et stort og utfordrende prosjekt. 

– Dette er et av mange oppdrag vi har gjennomført i samarbeid med Caverion. 

Passivhus

Nasjonalmuseet er et forbildeprosjekt i FutureBuilt, der målsettingen er å minimalisere klimagassutslippet.  Ifølge eier Statsbygg ble dette i byggeperioden redusert med 47,6 prosent. Energiforbruket var så lavt at det kvalifiserte til passivhus. 

Les mer om følgende emner: