Langt over landsgjennomsnittet
Elektriker Ingrid Sæther, telemontørlærling Astrid Johanne Pilskog og TAF-lærlingene Line Skarsbø Grytten og Frida Sønderland Nustad er blant dem som sørger for at Møre og Romsdal ligger langt over landsgjennomsnittet når det gjelder å få kvinner til å velge elektrofag.
Frida Sønderland Nustad, Line Skarsbø Grytten, Ingrid Sæther og Astrid Johanne Pilskog angrer ikke på at de valgte elektrofag Foto: Knut Viggen
På utdanningsmessen i Ålesund stod de på stand for å fortelle om mulighetene i elektrofaget.
– Jeg er meget godt fornøyd med at jeg valgte elektrofag, sier Sæther til Fri Fagbevegelse.
Øyvind Myhra, daglig leder i Nelfo Møre og Romsdal og Opplæringskontoret for elektrofag, synes det er for få kvinner i elektrobransjen. Dette til tross for at fylket med 14 prosent ligger langt høyere enn landsgjennomsnittet på fire prosent.
– For tiden har vi 415 lærlingkontrakter. Av disse går 172 første året. Selskapene skriker etter lærlinger. Derfor var inntaket i fjor rekordhøyt.
Rådgiver Åse Riksfjord i Møre og Romsdal fylkeskommune sier til Fri Fagbevegelse at det har vært en gledelig økning i kvinneandelen.
– Her har opplæringskontoret gjort en god jobb. Arbeidet med å rekruttere jenter må starte på ungdomsskolen. Foreldrene er ikke noe problem. Jeg opplever at lærerne henger litt etter med å snakke om yrkesfag.
– Jeg visste ikke om muligheten til å ta TAF (Teknisk Allmenne Fag) før i tiende klasse. Det første halvåret som lærling på verft var litt tøft. Etter læretiden vurderer jeg å ta ingeniørutdanning, sier Line Skarsbø Grytten.
Håper på jentenettverk
Gjennom Elbus har Nelfo og EL og IT Forbundet etablert en felles støtteordning på 1 million kroner for å rekruttere flere kvinner til elektrobransjen. Dette har inspirert Bjørnar Dahle, som leder EL og IT Forbundet i Møre og Romsdal.
– Jeg håper vi kan starte et nettverk for elektrokvinnene i fylket.