Anbefaler elektrikeryrket 100 prosent
Selv om Malin Bø prøvde både lærerstudier og jobb i barnehage og helsesektoren, følte hun innerst inne at hun ville noe annet.
Malin Bø (nr. tre fra venstre) har flere kvinnelige elektriker-kollegaer i Måløy-bedriften Sætren Foto: Kjellrun Åsebø/Fjordenes Tidende
Da elektriker-gnisten tilfeldigvis ble tent i et familieselskap, var det ingen vei tilbake for 21-åringen.
Yrkesvalget tvinger seg frem mot slutten av ungdomskolen. Kanskje før. Mange tenker også på dette når de studerer eller jobber. For den sistnevnte gruppen er det vanskelig å bryte med forventningene, rutinene og valget de har tatt for å gå en ny karrierevei.
Mange ungdomsskoleelever følger strømmen med å velge det samme som vennene. Slik var det også for Bø, som kommer fra Bømlo. De aller fleste hun kjente søkte på studiespesialisering på videregående.
– Dette er vel litt typisk for alderen. Folk følger strømmen, og gjør som andre rundt seg. Det gjorde jeg også, forteller Bø.
Ble elektrikerlærling
Fra studiespesialisering gikk vegen til lærerstudiet. I løpet av det første halvåret skjønte hun at dette ikke var noe for henne. Å arbeide i barnehage eller helsesektoren passet heller ikke. Hun måtte gjøre noe annet.
I et familieselskap ble det tilfeldigvis snakk om muligheten for å utdanne seg som voksenlærling, blant annet til elektriker. Dette tente en gnist hos henne.
– Det var litt tilfeldig at det ble elektro. Dette virket interessant fordi det er mye ansvar med å passe på, og varierte oppgaver. Her får jeg også brukt kroppen fysisk, sier Bø.
Hun fikk plass som voksenlærling hos Måløy-bedriften Sætren, i nærheten til kjæresten sitt hjemsted. Tett på kjærligheten er hun inne i sitt første år som elektrikerlærling.
Bø angrer ikke et sekund på valget.
– Jeg stortrives, og kunne ikke tenkt meg noe bedre. Det er et spennende og variert yrke, der jeg får prøvd meg på mye forskjellig, være kreativ og finne gode løsninger.
Nettverk
Bø er med i nettverket «Jenter i Elektro SF», som er startet av Opplæringskontoret for elektrofag i Sogn og Fjordane. Målsettingen er å rekruttere kvinner til yrket, og legge til rette for at de trives.
– Kvinner har stor nytte av å møte likesinnede. De ser at de kan arbeide i elektrobransjen, og at det er flere som seg selv i nærområdet. Da blir det mer naturlig å tenke at de kan drive med dette, sier Lisa Marie Mo i Opplæringskontoret for elektrofag i Sogn og Fjordane.
– Jeg gleder meg over at flere jenter satser på elektrofag, og blir der. Jeg kjenner mange som har vært i yrket hele arbeidslivet.
Dette inspirerer Bø.
– Jeg tror nettverket er kjempeviktig. Det er godt å vite at jeg kan møte og snakke med andre som er i samme situasjon. Jeg liker å bli kjent med elektrikere i nærområdet.
Ikke et «gutteyrke”
Når Bø forteller om yrkesvalget sitt, er det noen spørsmål som går igjen. Hvordan er det å være kvinnelig elektriker? Er ikke dette et veldig mannsdominert yrke?
– For å være helt ærlig merker jeg ikke noen forskjell. Selv om jeg kanskje får noen spørsmål eller kommentarer, tenker jeg ikke på dette i jobbhverdagen. Alt er tilrettelagt. I mine øyne funger yrket for alle.
Over landsgjennomsnittet
Hos Sætren er seks av totalt 37 ansatte kvinner. Med to lærlinger, to montører og to på kontoret, gjør selskapet det godt målt mot landsgjennomsnittet. Ifølge SSB var kun tre prosent av alle elektrikere i Norge i 2021 kvinner.
Bransjen trenger flere elektrokvinner. Til de som eventuelt sitter på gjerdet og lurer på hvilken videregående utdanning de skal ta, eller vurderer å bytte yrke, har Bø en klar oppfordring.
– Lytt til deg selv om hva du egentlig vil. Ikke se på hva alle andre gjør. Jeg anbefaler elektrikeryrket 100 prosent.