Planlegger solkraftverk

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Planlegger solkraftverk

– At vi har fått konsesjon av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å bygge Birkeland solkraftverk er en merkedag. Med flest soldager i året har Agder de beste forholdene i landet til å produsere solenergi. Dette er et viktig prosjekt for oss, sier Atle Knudsen, konserndirektør Ny industri i Å Energi.

Birkeland solkraftverk får en årsproduksjon på 11,6 GWh, som tilsvarer energiforbruket til rundt 550 norske boliger.

– Vi starter arbeidet med å detaljplanlegge prosjektet, før det legges frem for en endelig investeringsbeslutning. Den årlige produksjonen er på 11,6 GWh, som tilsvarer energiforbruket til rundt 550 norske boliger.  

Mer kraft med mindre konflikt  

– Mer fornybar energi er viktig for å redusere utslipp og sikre industri og arbeidsplasser. Utbygging av ny kraft krever nesten alltid arealinngrep. De siste årene har en rekke energiprosjekter skapt konflikter og debatt.  

– Behovet for mer fornybar kraft og ivaretakelse av natur er kanskje det største dilemmaet i den grønne omstillingen. Her må vi bruke arealet på en god måte, ivareta det biologiske mangfoldet og begrense inngrep i naturen.  

– Birkeland solkraftverk skal primært bygges i et hogstfelt omkranset av trær. I dette prosjektet har vi hatt god og tidlig dialog med grunneiere, kommune, andre myndigheter og lokalmiljø, som har resultert i en prosess med bred støtte.  

– Solcellepanelene blir installert på bakkemonterte stativer, som gjør at naturinngrepet kan reverseres etter endt konsesjonsperiode. 

Les mer om følgende emner: