Samler data fra solcelleanlegg i én plattform 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Samler data fra solcelleanlegg i én plattform 

Oslobygg har inngått en avtale på ti år for overvåking av sine 62 solcelleanlegg med Guard Automation. Kontrakten er verdt inntil 35 millioner kroner.

Oslobygg, som forvalter mer enn 2,7 millioner m2 barnehager, sykehjem, skoler, brannstasjoner og kultur og idrettsanlegg på vegne av Oslo kommune, skal samle data fra eksisterende og fremtidige solcelleanlegg i en skyløsning utviklet av Guard Automation Foto: Guard Automatio

– Det er en fjær i hatten at Oslobygg har valgt oss som sin sky- og automatiseringspartner for slike anlegg, sier Hanne Torp Nilsen i Guard Automation. 

Energi- og miljørådgiver Andreas Nilsen i Oslobygg forteller at samarbeidet skal bidra til å profesjonalisere driften. 

– Oslo kommune har en ambisiøs satsing på solenergi. Her kommer det rundt ti nye anlegg i året. Derfor har vi et stort behov for å forenkle, profesjonalisere og standardisere driften av solcelleanleggene, som i fjor produserte 4-5 GWh. Det er nok strøm til 200-250 eneboliger i ett år. 

– Vi gleder oss til å samle all driftsdata fra installasjonene i én plattform, som fungerer på tvers av alle solcelleleverandører. I dag har vi fem ulike driftsløsninger. Dette er både tidkrevende, gjør driften unødvendig vanskelig og øker risikoen for nedetid. 

– Med den nye felles skyløsningen blir det enklere og mer effektivt å rette feil, få rapporter og kontrollere at anleggene leverer som de skal. Samtidig går alarmen om et anlegg stopper.  

Prediktivt vedlikehold

Nilsen sier det er en stor fordel å samarbeide med et norsk selskap fordi det blir enklere å utvikle løsningen i fellesskap, og sikrer at dataen blir lagret i Norge. 

– Skyplattformen legger også til rette for at vi på sikt kan bevege oss i retning av prediktivt vedlikehold. Her blir feil rettet før de oppstår med hjelp av maskinlæring og prediksjon. Digitalisering av driftsdata skaper store muligheter for smartere drift og energistyring.  

– Med skyløsningen er det også mulig å kombinere data fra vekselrettere, batteribanker, energimålere, værforhold og strømmarkedet.  

Les mer om følgende emner: