– Ikke noe hinder å være kvinne 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

– Ikke noe hinder å være kvinne 

Selv om 97 av 100 elektrikere i Norge er menn, frykter ikke elektriker Thea Sætre Bergset i Tussa Installasjon avd. Stryn et manns­dominert miljø.

Thea Sætre Bergset gjorde helomvending med å bytte jobb fra PT til elektriker

Selv gjorde hun en helomvending i yrkeslivet. Elektrobransjen trenger flere kvinner som gjør som henne. 

Statistikken er både tydelig og nedslående. Ifølge SSB er kun tre prosent av alle elektrikere i Norge kvinner. Samtidig er det stort behov for flere fagarbeidere i elektrobransjen, som vil øke de neste årene. Dette blir også løftet frem i veikartet til NHO Elektro.   

Voksenlærling

22 år gammel bestemte Sætre Bergset seg for å bli elektrikerlærling. Da var hun personlig trener i Oslo, som hun syntes var lite betalt for mye strev. En dag hun satt på et busstopp og så en traktor kjøre forbi, fikk hun savnet etter det håndfaste og nevenyttige gårdslivet hun var vokst opp med. Tankene begynte å spinne på om det var det hun trengte. En konkret, håndfast jobb som kunne gi mer tilbake for innsatsen.  

Derfra var veien kort til god hjelp hos opplæringskontor for elektrofag i Oslo, før hun ble voksenlærling. I 2020 hadde hun både fagbrev og fast jobb som elektriker. Selv om dette er et mannsdominert yrke, har hun ikke opplevd dette som problematisk.  

– Helt ærlig har jeg ikke tenkt så mye på det. Yrket passer like bra for damer som menn. Det er absolutt ikke noe hinder å være kvinne.  

Tatt grep

Opplæringskontoret for elektrofag i Sogn og Fjordane har etablert nettverket «Jenter i Elektro SF», der målsettingen er å rekruttere kvinner til yrket og legge til rette for at de trives på jobb.  

– Vi har holdt på med dette noen år. Det er mer oppmerksomhet rundt denne problematikken. Vi får telefoner fra hele landet fra folk som ønsker å utveksle erfaringer, forteller lærlingkonsulent Lisa Marie Mo ved Opplæringskontoret for elektrofag i Sogn og Fjordane.  

– Terskelen bør være lav for å ta grep. Mange tenker at de må være kvinne for å gjøre noe med det, eller ha mye kunnskap. Det trenger ikke være så komplisert. Alle kan bidra med ressursene de har. 

Veileder

– Vi veileder også selskapene om hva de kan gjøre for å legge til rette for at kvinner trives på arbeidsplassen. Blant annet har opplæringskontoret gjennomført en spørreundersøkelse blant kvinner i elektrofagene, og invitert selskapene til å diskutere svarene med dem.  

– Da snakker vi eksempelvis om noe så enkelt som å ha små nok hansker tilgjengelig, eller egne jentegarderober. Dette bør være en selvfølge.  

– Det er også viktig å unngå seksuell trakassering på arbeidsplassen. Jeg kjenner kvinner som har opplevd dette. Slike saker er veldig relevante å adressere overfor selskapene.  

– Noen er ærlige og tør å stille de «dumme spørsmålene», eksempelvis hva seksuell trakassering faktisk er. Dette er kjempeviktig å snakke om. Jeg opplever at mange selskaper her er fremoverlente.  

– I undersøkelsen kom det frem at mindre enn halvparten av de spurte visste om bedriftene har varslingsrutiner. Det kan tyde på at de ansatte må få bedre informasjon, slik at de vet hva som skal gjøres om de opplever noe selv, eller varsle på vegne av kolleger.  

Positivt overrasket

Sætre Bergset brukte lite tid på å tenke på det å arbeide i et mannsdominert yrke. Noen ganger blir hun gjort oppmerksom på dette når kunder blir positivt overrasket over at det kommer en kvinne. Da forstår jeg at det er litt unormalt. Dette opplever jeg som positivt unormalt.  

I Tussa Installasjon avd. Stryn er hun og 1 voksenlærling eneste kvinner blant 12 ansatte. Hun oppfordrer andre jenter til å ta sjansen om de lurer på å bytte yrke.  

– Trives du med konkret arbeid og problemløsning, er elektro noe for deg. Da er det bare å kjøre på. 

Les mer om følgende emner: