Viderefører batterisamarbeid

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Viderefører batterisamarbeid

– Vi viderefører samarbeidet om leie av batteriløsningen Peak Shaper fra Eidsiva. Målsettingen med pilotprosjektet som ble startet vinteren 2023, var å teste om batterier i strømnettet kan være en erstatning for tradisjonell nettutbygging, og bidra til å realisere ny kapasitet raskere og rimeligere, sier Rune Paulsen, leder for nettutvikling og nettstrategi i Tensio.

Ifølge Tensio og Eidsiva kan batterier i strømnettet være et alternativ til nettutbygging Foto: Eidsiva

– Vi har fått gode svar. I en del tilfeller kan batterier være et veldig godt alternativ til tradisjonell nettutbygging. Våre tester i Sørli i Lierne har vist at batterier både kan øke forsyningskapasiteten og kvaliteten på strømforsyningen. 

God lærling

De to selskapene har også hatt god læring på hvordan batterier fungerer sammen med strømnettet, og hvilke muligheter og begrensninger dette gir. Dessuten er det gjort tester der batterier er brukt for å stimulere et solkraftverk i et svakt høyspentnett, og ifølge selskapene vist hvordan kraftelektronikk med imponerende resultater kan motvirke uønskede spenningsvariasjoner.

Eidsiva har også testet om ledig kapasitet i batterier, kan brukes for å tilby frekvensstøtte i reservemarkedene til Statnett.

Milepæl

– Avtalen med Tensio er en milepæl i utviklingen av Peak Shaper, som er et konsept for leie av storskala batteri til nettselskaper og industri. Samarbeidet bekreftet mange av fordelene batterier gir for å øke kapasitet og kvalitet i nettet. Dette åpner mulighet for å øke strømforsyningen uten store investeringer, sier Kine Ryberg Strupstad, leder for elektrifisering i Eidsiva.

Les mer om følgende emner: