Elsikkerhet i tordenvær er mer enn å trekke ut kontakten 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Elsikkerhet i tordenvær er mer enn å trekke ut kontakten 

– Selv om å trekke ut støpselet i tordenvær er bra, har en vanlig stikkontakt liten sjanse når et lyn med 435 000 ganger sterkere spenning slår ned i strømnettet, skriver Øyvind Heløy, nordisk produktsjef lavspent strømdistribusjon i Eaton.

Foto: Shutterstock

– I mai og juni i år rapporterte Meteorologisk institutt langt flere lynnedslag enn gjennomsnittet for tidligere år, skriver Øyvind Heløy.

– Lynnedslag kan både skade mennesker, og påføre alvorlige og kostbare skader på elektrisk utstyr og installasjoner. Et lynnedslag kan ha en styrke på 100 millioner volt, altså rundt 435 000 ganger så høy spenning som en vanlig stikkontakt på 230 volt. 

– Å trekke ut støpselet i tordenvær gir ikke god nok beskyttelse. En tredjedel av lynnedslagene i Norge skjer i juli og august, da mange er på ferie. Innebygde hvitevarer har ofte kronglete tilgang til stikkontakten. Lynet kan også slå ned i fastmontert utstyr som TV-antenner, dørtelefoner og alarm- og varmesystemer. 

– Siden overspenning fra lyn kan bevege seg langs kraftnettet mellom bygg, og påføre skader i lang tid etterpå, er ikke brannfaren begrenset til verken perioden tordenværet varer eller til den spesifikke lokasjonen for lynnedslaget. Her er det viktig å installere lyn- og overspenningsvern.  

– Lynavlederen er grunnleggende for å sikre bygninger. Den leder lynenergien til bakken, og minimerer risikoen for skader på utstyr og bygninger.  

– Overspenning fra lynnedslag beveger seg langs elektrisitetsnettet på leting etter jord, og kan vandre langs nettet mellom flere ulike bygg. Dette kan gi omfattende skader på det elektriske utstyret, og forårsake brann. Overspenningsvern i klasse I, II og III gir ekstra sikkerhet med å redusere spenningen i det elektriske utstyret til et trygt nivå.  

– Klasse I-vern, som installeres i tilkoblings- eller hovedfordelingsskapet, beskytter mot direkte lynnedslag i bygninger med ytre lynvernanlegg.  

– Klasse II-vern, som beskytter mot indirekte utladninger, installeres i alle hoved- og underfordelingsskap som ikke har lynvernanlegg.  

– Klasse III-vern inkluderer eksempelvis pluggbare, fastmonterte eller integrerte finvern som kan kobles direkte til en stikkontakt for å beskytte spesifikke enheter (som nettverksroutere eller smart-TVer). 

– Det viktigste beskyttelseslaget er vernet som er installert i hovedfordelingsskapet. Finvern bør fungere som en dempende barriere for allerede redusert spenning.  

UPS

– En avbruddsfri strømforsyning (UPS) gir ekstra beskyttelse med å sørge for å opprettholde driften ved strømbrudd. Det gir verdifullt tilkoblet utstyr i hjemmet, som eksempelvis datamaskiner viktig beskyttelse. 

Heløy opplyser at UPS-ene tilbyr ulike beskyttelsesnivåer. 

– Standby- eller offline UPS-er gir overspenningsbeskyttelse, og bytter til batterimodus ved strømbrudd. Disse passer for LED-skjermer, modemer og routere. 

– Line-interactive UPS-er regulerer strømforstyrrelser ved å øke eller redusere nettspenningen. Dette gjør dem nyttige for å beskytte PC-er eller annet følsomt elektronisk utstyr. 

Les mer om følgende emner: