Mer enn 100 000 nedlastinger

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Mer enn 100 000 nedlastinger

– Siden den første episoden av Elektropodden gikk på luften for snart fem år siden, har det vært mer enn 100 000 nedlastinger. Det viser at dette er en populær kanal for å oppdatere seg på utviklingen i elektrobransjen, sier Erik Helgedagsrud, fagsjef ekom, og Jo Søbstad Skjævesland, fagsjef elektroteknikk, i NHO Elektro.

Teknisk direktør Jon-Steinar Sjøvik Hanstad (t.v.), Jo Søbstad Skjævesland, fagsjef elektroteknikk, og Erik Helgedagsrud, fagsjef ekom, i NHO Elektro klare for en ny innspilling av Elektropodden. Lytterne kan velge mellom 114 episoder

– Her tar vi opp problemstillinger på områder som blant annet solenergi, elbiler, smarthus, it-sikkerhet og standarder som NEK 400, NEK 700 og NEK 405. Episoden om «Den nye oljen», som også er den første som ble laget, topper listen med 2 113 avspillinger. På utgivelsesdagen blir hver episode i snitt spilt av rundt 300 ganger.

Elkunnskap på øret

– Med en jevn økning av nye lyttere når vi ut til mange elektrofagfolk. Tilbakemeldingene er at de synes det er enkelt å oppdatere seg med å få elkunnskap på øret. Brukerne spiller også av mange av de eldste episodene.

– Elektropodden er et av mange kompetansehevde tiltak vi tilbyr. Sammen med eksempelvis Kunnskapsløftet og kompetanseplattformen Elflix, er NHO Elektro opptatt av å overføre kunnskap.

– Elektropodden er en kostnadseffektiv og tidsbesparende måte å formidle budskapet på. Heller enn å gi samme svar fem ganger på telefon eller e-post, kan vi svare alle som lurer på det samme. Kanalen bidrar dessuten til å gjøre NHO Elektro mer synlig i det offentlige rom.

– Brukerne kan lytte til episodene når det passer, eksempelvis når de tar ferge til et oppdrag. I utgangspunktet er innspillingene på 15 minutter. På en biltur på én time rekker en elektriker å lytte til tre-fire av dem.

– Elektropodden har også hatt direktesendinger fra Eliaden og Arendalsuka, der tema blant annet var NEK 399, NEK 400 og it-sikkerhet.

114 episoder

– Drøyt 100 000 nedlastinger gir inspirasjon til å videreutvikle podkasten. Med 114 episoder er det mye å velge mellom. Her kommer det mer. Målsettingen er å lage en ny episode hver fjortende dag, der vi setter søkelyset på problemstillinger bransjeaktørene er opptatt av.

– Gjennom årene har vi hatt besøk av både egne eksperter, leverandører, bransjeorganisasjoner og direktorater. Her har vi et godt samarbeid, der målsettingen er å bidra til at elektrofagfolk installerer sikre anlegg som oppfyller kravene i regelverket.

Høyt konfliktnivå

– Blant de siste episodene vi har laget er om ubalanserte kontraktsvilkår, og et høyt konfliktnivå i prosjektmarkedet («Jusspod vol.3 – Utfordringer for prosjektmarkedet»). Her kutter Caverion i Norge de største og mest komplekse prosjektene fordi det ikke er god nok økonomi i denne virksomheten.

– Deltakere er advokat Arne Sørsdahl i NHO Elektro, adm. direktør Tore Bakke i Bravida Norge og direktør Knut Gaaserud i Caverion Norge. Her forteller Gaaserud blant annet om bakgrunnen for selskapet sin strategiske beslutning. Denne problematikken er også tema på årskonferansen til NHO Elektro i begynnelsen av november.

Solenergi

– Vi har også spilt inn en ny episode med utgangspunkt i to kurs Martin Brunstad, som er rådgiver solenergi og lagring i Norconsult, har laget for Elflix om solcelleinstallasjoner på skråtak og flate tak («Solenergi med Martin Brunstad, del 2»).

– Tema her er blant annet rådgiveren sin rolle i solcelleprosjekter, tverrfaglighet ved solcelleinstallasjoner, byggtekniske utfordringer, samarbeid i bransjen og nye muligheter.

Systemjording i TN-installasjoner

– Den siste episoden er om systemjording i TN-installasjoner. Sammen med markedssjef Gjermund Hovde i NHO Elektro og Robin Burud, faglig leder elektroteknikk i Cowi, diskuterer vi NEK TR402:2024, som er en teknisk rapport utarbeidet av en arbeidsgruppe i NK 64. Den beskriver forhold knyttet til forsyning i TN-installasjoner, med eller uten eksterne strømforsyningsenheter, med søkelyset på begrepet «systemreferanseleder».

Milepæl

Helgedagsrud og Skjævesland synes det er morsomt og nyttig å diskutere faglige utfordringer i studio.

– Vi får mange positive tilbakemeldinger, blant annet med forslag til tema og gjester. Dette ønsker vi mer av. 100 000-milepælen ble markert med kake.

På spørsmål om når podkasten skal passere 200 000 avspillinger, svarer de at målsettingen er å nå ut til så mange som mulig.

– Vi markedsfører Elektropodden både på NHO Elektro-arrangementer, møter i lokal­foreningene og på våre nettsider. Det er motiverende at vi får stadig flere lyttere.

Elektropoddens 10 på topp

Ti på topp-listen, med antall avspillinger på hver episode:

Den nye oljen   2 113
Nyheter i NEK 400:2022 med NEK         2 022
NEK 700 i boliger            1 838
Febdok 1 743
Kinderegg          1 537
Elbil vol.1           1 464
Elbil vol.2 Elbillading    1 456
Elbil vol.4 Elbillading og standardisering           1 412
Smarthus           1 392
Nye NEK 700    1 380

Les mer om følgende emner: