Ni av ti nordmenn utsatt for svindelforsøk 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Ni av ti nordmenn utsatt for svindelforsøk 

Sak til elmagasinet.no



Bjørn Spjutøy

Nina Heier Johansen

Ni av ti nordmenn utsatt for svindelforsøk
En undersøkelse Respons analyse har utført for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), viser at ni av ti nordmenn over 18 år det siste året er blitt utsatt for forsøk på digital svindel.

Seniorrådgiver Johannes Vallesverd i Nkom, som leder ekspertgruppen mot digital svindel, synes det er skremmende mange som blir utsatt for digitale svindelforsøk Foto: Gunstein Myre/Nkom

74 prosent opplever dette månedlig eller oftere, mens 11 prosent sier det skjer daglig.  

Blant de som har blitt utsatt, sier mer enn 70 prosent at dette ble gjort med e-post. Nesten like mange ble forsøkt svindlet på SMS. Mer enn halvparten er blitt oppringt på telefon, mens 22 prosent har opplevd svindelforsøk på sosiale medier som Messenger, Snapchat og WhatsApp.   

Skremmende 

– Dette er skremmende, og viser hvor viktig det er med økt bevissthet og konkrete tiltak, sier Johannes Vallesverd, seniorrådgiver i Nkom, og leder av ekspertgruppen mot digital svindel. 

Gruppen som Nkom og Økokrim etablerte i fjor består av eksperter fra ulike myndigheter og bransjen, og ledes av Nkom. Tiltak som er gjennomført har allerede gitt resultater. 

Dette samarbeidet har fått internasjonal oppmerksomhet. Norske myndigheter skal lede en global ekspertgruppe med mer enn 20 land. Målsettingen er å avdekke sårbarheter, og foreslå tiltak for å redusere svindeltrafikk over landegrensene.   

– Nye tall fra Økokrim viser at innbyggere i Norden i fjor ble svindlet for ni milliarder kroner. Digital svindel er et alvorlig samfunnsproblem som både bidrar til å finansiere kriminelle nettverk, rammer enkeltmennesker, og kan bidra til å svekke tilliten vi har til hverandre. Her må vi samarbeide for å redusere risikoen for slike angrep, sier Vallesverd.  

Les mer om følgende emner: