Styrker kampen mot arbeidslivskriminalitet 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Styrker kampen mot arbeidslivskriminalitet 

Statens vegvesen og LO skal sammen kjempe mot arbeidslivskriminalitet. Her skal LO-koordinatorer se på forholdene for arbeidsfolk i flere av de større vegprosjektene til førstnevnte.

Prosjektleder Ole Kristian Birkeland (t.h.) i Statens vegvesen og anleggsarbeider Suni Thomson Midjord i NCC hadde med LO leder Peggy Hessen Følsvik på visning på vegprosjektet E136 Breivika-Lerstad i Ålesund. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen var også med på befaringen Foto: Per Kollstad, Statens vegvesen

– Vi har en felles målsetting om å styrke byggherrenes kamp mot arbeidslivskriminalitet. Jeg synes dette viser gullet i den norske arbeidsmodellen at vi har denne tilliten mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik. 

– Vi må sørge for like konkurransevilkår, slik at de som driver seriøst ikke blir utkonkurrert av useriøse. 

Statens vegvesen har i flere år hatt egne SHA-rådgivere på vegprosjektene. Her blir det tatt stikkprøver i timelister, og boforhold og sikkerheten blir vurdert. Statens vegvesen har også en egen ­krimavdeling med erfarne etterforskere. Mange har bakgrunn fra politiet. 

Vegvesenet samarbeider også med Arbeidstilsynet og Skatteetaten for å forebygge arbeidskriminalitet. Sammen med Bane Nor leder Vegvesenet dessuten et samarbeidsforum for offentlige oppdragsgivere i kampen mot useriøse aktører i anleggsbransjen. 

– Et internasjonalt arbeidsliv med flere utenlandske entreprenører har gjort det mer krevende å ha oversikt over alle avtaler, som skal sikre gode arbeidsbetingelser for ansatte i norske vegprosjekt. Eksempelvis på Sotra-sambandet utenfor Bergen er det ansatte fra 100 nasjoner, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen 

Lovbrudd skal ikke lønne seg

Regjeringen og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård applauderer samarbeidet mellom LO og Statens vegvesen. Regjeringen har innført flere tiltak for å forebygge arbeidsmiljøkriminalitet i næringslivet. 

– Det skal aldri lønne seg med lovbrudd på en arbeidsplass. Her vil regjeringen øke gebyrnivået fra 1,8 til seks millioner kroner. Arbeidstilsynet kan også gi gebyr på inntil fire prosent av omsetningen til entreprenøren, sier Nygård. 

Les mer om følgende emner: