Spente optimister 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Spente optimister 

– Etter 58 stabile år er vi spente optimister med tanke på videreutviklingen av selskapet, sier avdelingssjef Bent Myhre i Caverion i Harstad.

Hovedmarkedet til Caverion i Harstad er service og vedlikehold for store næringslivskunder Foto: Caverion Harstad

– Det startet med oppkjøpet av en lokal elinstallatør i 1966. Dette ble fulgt opp med flere oppkjøp. Frem til tidlig på 2000-tallet drev vi kun med elektro. Siden har andre fag som sikkerhet, rør og automasjon kommet inn.  

Service og vedlikehold

– Vårt hovedmarked er service og vedlikehold for store næringslivskunder. Å få byggene til å fungere er viktig for oss. Med spisskompetanse på blant annet sikkerhet, brannsikring, sprinkler og internkontroll, har vi både lokale og landsdekkende rammeavtaler. 

– Dessuten er elbillading et viktig marked, med installasjoner fra Lofoten til Tromsø. Her samarbeider vi med flere leverandører både når det gjelder installasjon og service. 

– Industriautomasjon og styring av tankanlegg er et annet område vi har kompetanse og erfaring på. 

– Installerer dere solcelleanlegg? 

– Foreløpig er dette et lite marked. Med tanke på at det forskes mye på lønnsomhet i slike installasjoner i Nord-Norge, er vi avventende til dette markedet.  

– I prosjektmarkedet satser vi både på boliger og næringsbygg, uten å være rigget for de store oppdragene. 

Stabilt marked

– Hvordan vurderer dere markedsutviklingen? 

– Med mange prosjekter under bygging i Harstad, og flere som kommer, er markedet relativt stabilt. Samtidig er vi oppmerksomme på at om dette krymper, blir konkurransen tøffere på service og vedlikehold. Her må vi uansett håndtere utviklingen, sier Myhre, som opplyser at selskapet har 49 ansatte.  

Ungdommen bidrar til nytenking

– Klarer dere å rekruttere, og beholde kompetansen dere trenger? 

– Vi har stabil bemanning, og et godt arbeidsmiljø. Med tanke på at rett person med rett kompetanse skal gjøre jobben, er vi opptatt av kompetansebygging.  

– Dessuten har vi alltid tre-fire lærlinger. Her legger vi forholdene godt til rette for at de skal bestå fagprøven. De fleste fortsetter hos oss. 

– Har dere kvinnelige elektrikere? 

– For tiden har vi én. Vi ønsker flere. Problemet er at det er få kvinner som søker seg til håndverksfagene. Derfor arbeider skoler, opplæringskontor og selskaper for å synliggjøre disse fagene bedre.  

Selv om Myhre seier at tilgangen på lærlinger er god, er han spent på hvordan rekrutteringsgrunnlaget blir fremover.  

– Den gode søkingen til elektro kan være i ferd med å snu. Dette må vi følge med på. Vi trenger de unge både for å sikre rekrutteringen og tenke nytt.