Arbeidsmiljøloven krever  tilpassede arbeidsklær

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Arbeidsmiljøloven krever  tilpassede arbeidsklær

– Alle fagfolk har lovmessig krav på tilpassede arbeidsklær, sko og verneutstyr. Her er arbeidsmiljøloven helt tydelig, sier daglig leder Vegard Aune i HMS-selskapet Skydda.

INNERST TIL YTTERST. Snickers Workwear tilbyr kvinneklær fra innerst til ytterst, blant annet sko og hansker fra henholdsvis størrelse 36 og 7 Foto: Snickers Workwear

 

– Kvinner har krav på klær og sko med kvinnesnitt. De skal ikke måtte bruke tøy og utstyr laget for menn. De har også krav på klær som passer når de er gravide. Selv om dette behovet har vært kjent i mange år, har fortsatt ikke alle produsenter og leverandører det nødvendige sortimentet. Mange arbeidsgivere har nok heller ikke god nok kunnskap. 

– Stadig flere kvinner i yrkesfagene har gitt bransjen en utfordring. Her plikter arbeidsgiverne å skaffe godt nok tilpasset arbeidstøy, fottøy og verneutstyr. Det finnes produsenter som er fanebærere for gode produkter tilpasset kvinner.  

Skjønner frustrasjonen

Hvorfor er det da så vanskelig å få tilpasningene de trenger? 

– Utvalget kan variere. Dessuten styrer pengene mye. Klær blir kjøpt inn gjennom anbudsprosesser. Her er kanskje ikke tilpassede kvinneklær mest prioritert.   

– Jeg forstår godt at kvinner føler seg så synlige ved stadig å måtte be om tilpasninger, og blir oppgitt over ikke å bli hørt. Her må jeg skyte tilbake på arbeidsgiverne, og minne om de klare kravene i arbeidsmiljøloven. 

– Kvinnelige montører forteller at de ofte blir tilbudt unisex-produkter, som fungerer veldig dårlig. Hvordan ser dere på det?  

– Unisex har vært på markedet i mange år. Spørsmålet er om produsentene har snakket med kvinnene om utviklingen av produktene. Et annet er om arbeidsgiveren har valgt riktig leverandør. Det bør kvinnene spørre arbeidsgiver om.  

– Hvordan kan produsenter og leverandører gjøre situasjonen bedre? 

– Jo flere som setter søkelyset på temaet, desto bedre. Skydda holder trykket oppe med innlegg i sosiale medier. Blåkläder, som er en av våre leverandører, har ekstra oppmerksomhet på sin damekolleksjon.  

Etterspørselen styrer produksjonen

– Er kvinneklær dyrere å produsere enn herreklær? 

– Ikke i utgangspunktet. Fordi volumet på kvinneklær er mindre, blir kostnaden for hvert plagg noe høyere. Det er etterspørselen i markedet som påvirker hva som blir produsert. 

– Med flere kvinner i yrkesfagene øker oppmerksomheten på produktutviklingen. At flere snakker om og synligjør utfordringen kvinnene føler, vil være med på å utvikle et riktig tilpasset sortiment. 

Mer bevisste arbeidsgivere

– Jeg står mer enn gjerne på scenen for å peke på at arbeidsgiverne må bli mer bevisste. De som skal kjøpe arbeidsklær må ha god nok kunnskap. Å oppfylle kravet i arbeidsmiljøloven starter på toppen. De ansatte har medbestemmelsesrett for å sikre en trygg arbeidsdag.   

– Dessuten kan produsentene og leverandørene bli flinkere til å synliggjøre produktene som finnes. Samtidig må vi bli mer proaktive i å utvikle produkter som kreves for å oppfylle behovene. 

100 kvinnemodeller

Salgssjef Robert Mørch i Blåkläder fastslår at arbeidstøy må utvikles i nært samarbeid med brukerne.  

– De siste sju årene har vi satset spesielt på kvinnekolleksjonen. Unisex er utdatert. Vi har mer enn 100 modeller for kvinner, blant annet arbeidsbukser for gravide. 

– Det kommer stadig flere kvinner inn i yrkesfagene. I høst startet rekordmange jenter på yrkesfag på videregående skole. Mange store selskaper etterspør kolleksjoner for begge kjønn. Her mangler det kanskje kunnskap om hva som finnes. Blåkläder har en komplett kolleksjon for begge kjønn i bransjene vi satser på.  

– Vi er ute på arbeidsplassene for å se hvordan plaggene brukes, og virker funksjons- og kvalitetsmessig.  

– Blåkläder tilbyr bukser i 43 størrelser for begge kjønn. I 2022 er det ille at folk bruker for lange bukser. Det burde være unødvendig.  

Produktene finnes

Mette Aarvold, Product Specialist ProtecWork i Snickers Workwear, sier at det ikke er bra at kvinner arbeider i herreklær.  

– Vi kjenner godt til Montørjentene og deres engasjement på arbeidstøy. Jeg snakket med dem på Eliaden. 

– Det er viktig at kvinner har klær som sitter godt. Da kan de konsentrere seg om jobben, og ikke irritere seg over arbeidstøy som ikke passer.  

– Montørjentene er i gang med å teste noen av våre produkter. Vi har allerede funnet erstatningsprodukter for tøy av et annet merke de ikke var fornøyde med. Produktutviklingen skjer i samarbeid med fagfolk. 

Fullt sortiment minus bukse for gravide

– Har dere et fullsortiment for kvinner? Inkludert arbeidsbukse for gravide? 

– Vi har hatt dameklær siden 90-tallet. Da var det mest oppmerksomhet på serviceyrkene. Kvinnesortimentet ble utvidet i 2015. I 2017 kjøpte vi Puvab, som er spesialister på flammehemmende plagg til energi- og jernbanesektoren. Med deres teknologi og vår ergonomi og design, ble det en komplett kolleksjon av flammehemmende verneklær. Her tilbyr vi plagg fra innerst til ytterst for begge kjønn. Blant annet sko og hansker fra henholdsvis størrelse 36 og 7.  

– Vi har ikke arbeidsbukser for gravide. De kommer. Jeg tør ikke si nøyaktig når. For å få ønsket kvaliteten på plagget bruker vi inntil to år på produktutviklingen.  

Prøvedag

– Hva er årsaken til kvinnelige elektrikere sier de sliter med å få arbeidstøy som passer?  

– Produktene finnes. Siden vi selger gjennom forhandlere, er det mye opp til dem hva de tar inn. Det er nok lettest å finne det som trengs hos en stor forhandler. Sannsynligvis har det også noe å si hvor i landet elinstallørbedriften holder til.  

– I samarbeid med forhandler og elinstallatør kan vi gjennomføre prøvedag for arbeidstøy. Her får vi målene til de ansatte. Disse kan legges inn i systemet med tanke på fremtidige bestillinger. Dersom selskapene ikke finner det som trengs hos forhandlerne, kan klærne alltid bestilles hos oss.  

– Det er verdt å vente på en bukse som sitter slik den skal. 

Les mer om følgende emner: