Autonome biler krever standarder

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Autonome biler krever standarder

I følge en Sintef-podcast fastslår Sintef-forskerne Hanne Seter og Petter Arnesen at internasjonal standardisering er nødvendig før fullautonome biler kan få særlig utbredelse.

Sintef-forskere fastslår at mange brikker må på plass før selvkjørende personbiler blir et vanlig syn på norske veier Foto: Laila Sandvold Macdonald

De to mener veien til helt selvkjørende biler fortsatt ser lang og kronglete ut, spesielt i et land som Norge. Det skyldes at både bilprodusenter, teknologiselskaper, veimyndigheter og politikere er involvert. Det er mye disse aktørene ikke er enige om.

Selv med ny teknologi, funksjonalitet og enighet på plass, er det i følge podcasten mange skjær i sjøen. Om vinteren kan veimerkingen bli dekket av snø og is. Det samme gjelder sensorer på bilene. Smale, svingete bygdeveier kan bli umulige å tilrettelegge godt nok. På grunn av trafikkmiksen kan dette også bli svært vanskelig i byer.

Forskerne mener autonom kjøring om ikke lenge kan bli mulig på enkelte motorveistrekninger i noen perioder av året. For de som drømmer om å kjøre autonom bil langs smale bygdeveier til hytta, har Sintef-forskerne dårlig nytt. De tror dette sannsynligvis aldri vil skje.

Les mer om følgende emner: