Badeanlegg med passivhusstandard

Det nye Tøyenbadet i Oslo har passivhusstandard. Selv om anlegget har 2,5 ganger større vannflate og kapasitet til mer enn dobbelt så mange besøkende som det gamle, er energibehovet betydelig redusert Foto: Tove Lauluten/Oslobygg
Badeanlegg med passivhusstandard
Bygget har passivhusstandard, blant annet med solceller som produserer 160 000 kWh i året. Det er GK som har utført elinstallasjonene.
– Det har vært et komplisert byggeprosjekt, som er gjennomført i en krevende og uoversiktlig markedssituasjon for byggenæringen, sier direktør Eli Grimsby i Oslobygg.
– De tekniske systemene har behovsstyring som regulerer energibruken etter hvor stor personbelastningen og behovet er, og sparer når det kan.
Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring i Oslo kommune, er veldig fornøyd med at befolkningen i byen har et så flott anlegg.
– Hovedstaden har fått tilbake sitt eneste innendørs 50-meters basseng. Badet bidrar til økt bassengkapasitet, og bedre kvalitet i svømmeopplæringen for skoleelevene i byen. Dessuten sørger flerbrukshallen for en etterlengtet idrettsflate på Tøyen. Anlegget vil gi et variert badetilbud til idretten, skole, helse, morsjon, lek og velvære.
I stor grad selvforsynt med energi
– Selv om det nye badet har 2,5 ganger større vannflate og kapasitet til mer enn dobbelt så mange besøkende som det gamle, er strømbehovet betydelig redusert. Dette er et av de mest moderne og energieffektive badeanleggene i landet.
– Med ambisiøse klimamål ønsker Oslo kommune å være en pådriver for mer miljøvennlige bygg. Siden dette er et energikrevende idrettsbygg, har vi vært særlig opptatt av strømbruken.
Energikonseptet, med 52 energibrønner som primær energikilde og solenergi som sekundær energikilde, bidrar til at anlegget er selvforsynt med en betydelig del av kraftbehovet. Samtidig henter varmevekslere restenergien i dusjvann og kondensvann fra ventilasjonsanleggene. Denne overskuddsvarmen ledes inn på varmeanlegget som tilskudd til energien fra brønnparken. På dager anlegget ikke leverer nok strøm til seg selv, blir det brukt fjernvarme som sekundær energikilde.
Multitasking på taket
Det nye Tøyenbadet har et grønt tak som fordrøyer overvann, og bidrar til biologisk mangfold. Her er det også sådd en blomstereng på rundt 3 500 m2, som legger forholdene til rette for insekter og bier. Dessuten gjenbrukes regnvann til etterfylling av bassengene, som gir en betydelig reduksjon av vann fra offentlig nett.