Batteriløsning sikrer øystrøm

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Batteriløsning sikrer øystrøm

I snart 30 år har folk på Utvær ytterst i Sognefjorden kjempet for å reelektrifisere øya. Fiskeværet, som også har fyrtårn, ble elektrifisert på 50-tallet.

Batteriløsningen til Eaton, som sikrer strøm til både fyr og hus på Utvær ytterst i Sognefjorden, ble fraktet med båt Foto: Erlend Nessen

Sjøkabelen som sørget for strøm ble vedlikeholdt frem til 90-tallet. Etter at den ikke lenger var reparerbar fikk NVE leveringsfritak. Dermed slapp det offentlige å sørge for videre strømforsyning til Utvær. 

– For å opprettholde driften av fyret ble nødaggregater kjørt døgnet rundt. Folk på øya tok også i bruk strøm­aggregat, sier daglig leder Alf Morten Utvær i det private kraftlaget Utvær Kraftlag.  

– Med egenfinansiering og støtte fra Kystverket og Solund Kommune ble det lagt ny sjøkabel sommeren 2019. Den hadde ikke nok effekt til å sikre fullverdig strømforsyning. Det var ikke kapasitet til å ta toppbelastninger. Kun et begrenset antall hus kunne kobles til nettet. 

– I jakten på smarte løsninger oppdaget vi at batteriteknologi kunne øke kapasiteten, og sikre full leveranse uansett belastning. 

– Med 250 000 kroner i støtte fra Miljødirektoratet ble batteripakken installert og satt i drift år. Vi har erstattet utslippsfiendtlige og tungvinte installasjoner med trygge miljøvennlige elektriske løsninger. Fyrstasjonen er også fullelektrifisert. Det er slutt på å bruke strømaggregater og dieseltankinstallasjoner.  

Mobil strømforsyning

Adm. direktør Jon Helsingeng i Eaton Norge, som leverer batteriteknologien på Utvær, sier dette er et godt eksempel på hvordan batterier kan øke kapasiteten i områder der det er kostbart eller vanskelig å trekke tradisjonelle strømkabler. 

– Energilagringssystemet Eaton xStorage Compact har en kapasitet på 40 og 50 kWh. Batteriet lagrer strøm når det er lavt forbruk, og distribuerer energi når forbruket er høyt. 

– Energilagringsteknologi bør vurderes som et alternativ til å trekke kabler mye oftere enn det gjøres i dag. I tillegg til å være kostnadseffektivt krever det ingen store naturinngrep. Installasjonen kan også flyttes når det ikke lenger er behov. En kabel er langt mindre reversibel. 

Helsingeng får støtte av daglig leder Rolf Eide i Hafs Elektro & Rør, som har installert batteriløsningen. 

– På steder som dette er det svært mye å spare på å heller installere batteri enn å legge ny kabel. Dette gjelder både installasjonen og vedlikehold. 

Les mer om følgende emner: