Blålysdronene kommer

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Blålysdronene kommer

Det EU-støttede forskningsprosjektet AiRMOUR har fått sju millioner euro til å utvikle dronebasert medisinsk nødhjelp.

Blålysdrone

Dronen Ehang Falcon B flyr over Stavanger Illustrasjon: EHang Scandinavia

Her skal forskere, luftfartsmiljø og lokale myndigheter vurdere ulike teknologier og løsninger, som kan gjøre dronetrafikk i tettbygde strøk sikker, miljøvennlig, stille­gående, rask, tilgjengelig og prisgunstig. Norske deltakere er forskningskonsernet Norce, droneoperatøren Ehang Scandinavia og Stavanger kommune.  

Forskerne skal også kartlegge i hvilken grad befolkningen aksepterer tanken på blålys-droner i byen. De første testene er planlagt i Stavanger i 2023. 

Prosjektet ser på to scenarioer. Det første er at en drone raskt leverer kritisk medisinsk utstyr til et ulykkessted. Det andre er å frakte en lege til et ulykkessted, eller frakte en pasient til sykehuset i drone. Testene blir ikke utført med mennesker. Her skal det brukes dukker i full størrelse.  

Stavanger er valgt som testby fordi den har både sjø, fjell og øyer i sitt nære omland, som gjør det mulig å teste ulike scenarier. Kommunen er også en pådriver for å utvikle byen som Smartby. Dessuten gir offshore-aktiviteten og mye helikoptertrafikk i området både realistiske og utfordrende testforhold. I forbindelse med byggingen av det nye universitetssykehuset i byen er det også stor interesse for å arbeide med fremtidsrettede løsninger for transport og infrastruktur. 

– Dronetrafikk i bymiljø er ikke science fiction. Utviklingen og innfasingen av teknologien går veldig fort. For 15 år siden hadde de færreste hørt om droner. I dag er omtrent alle naboungene dronepiloter, sier seniorforsker Stian Solbø i Norce. 

Les mer om følgende emner: