Bygger verdens første utslippsfrie bulkskip

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Bygger verdens første utslippsfrie bulkskip

Felleskjøpet Agri og HeidelbergCement har inngått en avtale med Egil Ulvan Rederi om å bygge verdens første utslippsfrie bulkskip.

Bulkskip, illustrasjon

Felleskjøpet Agri og HeidelbergCement har inngått en avtale med Egil Ulvan Rederi om å bygge verdens første nullutslipps bulkskip Illustrasjon: Norwegian Ship Design

Ideen ble første gang lansert i januar 2019. Den ble videreført som et pilotprosjekt gjennom Grønt Skipsfartsprogram. Skipet skal være i ordinær drift tidlig i 2024. 

Det nye skipet har en hydrogendrevet hovedmotor. Med to rotorseil kan det under gunstige vindforhold seile med en fart på åtte knop med kraft generert fra de to vindrotorene alene. Skipet får også senkekjøl og stort ror som gjør det enklere å seile med minimal avdrift. Det skal også installeres en elektrisk gravemaskin. Fartøyet blir dessuten tilrettelagt for å bruke landstrøm ved opphold i havner. 

Nullutslippsskipet skal seile langs norskekysten mellom Østlandet og Sørvest-landet. Lasten fra øst til vest er korn for Felleskjøpet, mens returlasten er byggeråstoff (pukk og grus) for Heidelberg­Cement.  

At de to selskapene har gitt Egil Ulvan Rederi en transportkontrakt på 20 år for drift av skipet, er et sentralt element i realiseringen av skipet. 

HeidelbergCement og Felleskjøpet Agri har også fått Heyerdahl­prisen for prosjektet. Prisen går til prosjekter i den maritime næringen, som bidrar til et bedre globalt miljø. 

Les mer om følgende emner: