“Byggebransjens Fretex” skal løse ombrukslogistikken 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

“Byggebransjens Fretex” skal løse ombrukslogistikken 

– Åpningen av byggevarehuset Ombygg på Økern Torg i Oslo skal bidra til mer ombruk av byggevarer, sier daglig leder Emil Andresen Rygh i Sirkulær Ressurssentral.

MER OMBRUK. Bærekraftansvarlig Jennifer Lamson i Höegh Eiendom og daglig leder Emil Andresen Rygh i Sirkulær Ressurssentral er klare for mer ombruk av byggevarer

– Det 4 500 m2 store teltet som huser ressurssentralen stod tidligere i Regjeringskvartalet, og er donert av Statsbygg. Dette er et av de største anleggene i sitt slag i Europa. Her tilbyr vi både salg og mellomlagring. 

Sirkulær Ressurssentral er et samarbeid mellom en rekke aktører i byggebransjen og byutvikling, blant annet Höegh Eiendom.  

– Byggherrer er positive til dette. De kan legge press på entreprenører som kjøper inn byggevarer. Her er både vi, Statsbygg, Oslobygg, Mustad Eiendom, Obos Eiendom, Gjensidige og EBA/EBAO med, sier bærekraftansvarlig Jennifer Lamson i Höegh Eiendom. 

– Ombygg vil bidra til å løse mange av de praktiske logistikkutfordringene knyttet til ombruk. Her kan alt fra glassvegger og radiatorer til stålbjelker og søyler samles. Med denne løsningen vil flere kunne lykkes med ombruk i enda større skala. Systematisert og kategorisert blir varene lettere å omsette. 

Vil ha strengere krav

Lamson tror det er enda større muligheter for ombruk om myndighetene stiller krav, og dette ikke lenger kun er frivillig.  

– Vi må tørre å ta valg som reduserer utslippene. Byggebransjen klarer å håndtere strengere krav til dette. 

Rygh håper satsingen vil bidra til enda høyere ombruksgrad. 

– I slike prosjekter blir det brukt mange timer til produktsøk, ofte med høye timesatser. Vi arbeider for at Ombygg skal realisere både økonomisk og bærekraftig gevinst. 

Hundre prosent ombruk

Et av Höegh Eiendom sine ombruksprosjekter i år er rehabiliteringen av Observatoriegaten 2B i Oslo. Her er ambisjonen hundre prosent gjenbruk. Arbeidet er godt i gang.  

I Glynitveien 33 i Ski er både Sirkulær Ressurssentral og Ombygg med i prosjektet. Dette er en viktig pilot for å undersøke behovet i markedet. 

Les mer om følgende emner: