Bygger lynlader-nett

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Bygger lynlader-nett

– Nylig installerte vi verdens raskeste elbil-lader på Oasen kjøpesenter i Bergen. Her går det mindre enn tre minutter å lade 100 km. Elbiler som kan ta imot full effekt fra denne laderen er ennå ikke produsert, sier Pål Tveitevåg, som leder elektrifiseringsvirksomheten til Eviny.

På Oasen kjøpesenter i Bergen tilbyr Eviny lading med verdens raskeste elbil-lader

– Det er også vi som har installert flest lynladere i Norge, som har et effektområde på 50-360 kW. Laderne fungerer for alle dagens elbiler. Dette betyr at de kan lade i henhold til sin ladekapasitet. I løpet av året skal vi installere langt flere sike ladere.

– Vi har testet hvor rask verdens raskeste lader er. Her brukte vi en Porsche Taycan, som kan lade med inntil 270 kW på en CCS-lader. Dette er langt unna maks kapasitet for laderen, men det nærmeste vi kommer med dagens serieproduserte biler. Etter kort tid viste skjermen 252 kilowatt. Etter elleve minutter gitt batteriet fra ni til 84 prosent.

– Et eksempel på andre biler med rask ladehastighet er Kia EV6. Med sitt 800 volts elektriske anlegg kan bilen lade 100 kilometer på fire minutter.

Vurderer satsing i utlandet

Konsernsjef Jannicke Hilland i Eviny sier at lading av elbiler er en langsiktig satsing.

– Med erfaringen vi har fått i Norge på dette området, vurderer vi å satse i utlandet. Her ser vi etter samarbeidspartnere.

Les mer om følgende emner: