Bytter tunnelbelysning

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Bytter tunnelbelysning

– EU-forbudet mot å produsere og selge lyskilder med kvikksølv gjør at vi installerer ny LED-belysning i riks- og europavegnettet på Østlandet, sier Lars Magnar Allergodt, prosjektleder for elektro i Statens vegvesen Øst.

Statens vegvesen bytter gamle lysstoffrør i tunneler med ny LED-belysning Foto: Robert Leiksett / Statens vegvesen

– Med forbudet blir det etter hvert umulig å få tak i lysstoffrør. For tiden er etterspørselen etter den nye LED-belysningen stor. Vi har vært tidlig ute, og fått tak i mye nytt utstyr. Det gjør at vi bytter de gamle lysstoffrørene i sju tunneler. 

– I riksvegtunnelene på Østlandet er en del av belysningsutstyret fem-ti år gammelt. Det kunne fungert i mange år til om lyskildene var tilgjengelige. Heldigvis er det kun lysstoffrørene og tilhørende elektronikk som må byttes. Her har lysleverandørene vært løsningsorienterte, og utviklet en LED-innsats som kan monteres i eksisterende armaturhus. 

– Det er også et stort pluss at den nye LED-belysningen reduserer strømforbruket med 40-50 prosent. Med en levetid på inntil 100 000 timer sparer vi samtidig vedlikeholdskostnader.  

– De neste årene skal vi rehabilitere tunneler over hele landet. At det her blir installert LED-belysning bidrar til å redusere vårt totale strømforbruk. 

Les mer om følgende emner: