Dagslysimitasjon skal gi bedre liv for eldre

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Dagslysimitasjon skal gi bedre liv for eldre

– Et høyere aktivitetsnivå for beboerne er en viktig målsetting med belysningen på nye Alta Omsorgssenter. Her var det naturlig å installere menneskeorientert belysning (Human Centric Lighting, HCL), sier salgsdirektør Toril Bache Jenssen i Glamox.

Alta Omsorgssenter, som er et av de største i sitt slag i Norge, har kostet nesten 1 milliard kroner. På 25 000 m2 er det plass til 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser Foto: Peab Bjørn Bygg/Ørjan Marakatt Bertelsen

– Dette gjør det mulig å simulere de naturlige dagslyssyklusene. Vi håper dette vil gi dem en bedre døgnrytme, med høyere aktivitetsnivå på dagtid og bedre søvn om natten.

Milliardprosjekt

Omsorgssenteret, som ligger midt i Alta sentrum, er et av de største i sitt slag i Norge. Prisen er på nesten 1 milliard kroner. Det er også kåret til Årets helsebygg 2021. Senteret består av 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser, fordelt på fem bygg med et samlet areal på 25 000 m2.

Her har Glamox levert 3 100 armaturer til rundt fem millioner kroner. Mye av dette er HCL-belysning. Slike armaturer er montert i alle korridorer og pasientrom, og store deler av administrasjonsbygningen. Armaturene er i hovedsak standardprodukter i HCL-serien. Den nedhengte C90-armaturen er tilpasset til HCL.

Lang mørketid

Salgsingeniør Eskil Vollstad og lysdesigner Abdulah Karahasan i Glamox forteller at belysningen er DALI-styrt.

– De som bor på slike institusjoner er lite ute i dagslys. Dermed går de glipp av effekten naturlig dagslys har på mennesker. I noen områder av bygget er lysstyrken derfor økt for å få den ønskede HCL-effekten. Dagslysimitasjon er spesielt viktig så langt nord, der mørketiden er lang.

– De siste armaturene ble levert på slutten av 2020. I tillegg til innendørsbelysning har vi også levert fasadebelysning og belysning til parkeringsanlegget.

– Omsorgssenteret er et av de største prosjektene i Finnmark der det er brukt HCL. Prosjektet er gjennomført med en samhandlingsmodell, med tett oppfølging fra byggeier. Koronapandemien har heller ikke bremset byggearbeidet. Overleveringen av bygget var i november 2020. De første beboerne flyttet inn i månedsskiftet januar/februar i år.

Marked med potensial

Bache Jenssen fastslår at selv om HCL har vært på markedet en stund, gjenstår det mye for å gjøre løsningen mer kjent.

– Også CIE, den internasjonale organisasjonen for belysning, er opptatt av denne belysningsteknologien.

– Markedet er i vekst. Før leverte vi i hovedsak HCL til helsebygg, spesielt psykiatriinstitusjoner. Etter hvert er det også blitt skole- og kontorbygg. Stadig flere byggeiere ser at slik belysning gjør byggene mer attraktive for leietakerne.

Les mer om følgende emner: