Det mest miljøvennlige universitetsbygget i Norge

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Det mest miljøvennlige universitetsbygget i Norge

Statsbygg, NTNU og Sintef skal sørge for at kontor- og undervisningsbygget til Norsk havteknologisenter i Trondheim, Professor Mørchs hus, får Breeam Nor Outstanding-sertifisering.

Med utsikt til Trondheimsfjorden begynner Professor Mørchs hus på Tyholt å ta form

Dette er det høyeste nivået i Europas ledende miljøsertifisering for bygg. 11 andre bygninger i Norge har dette nivået. Ingen av dem er statlige.

– Dette er det første blant mange som vil komme. For å nå bærekraftmålene er byggenæringen nødt til å styrke innsatsen. Her spiller Statsbygg en viktig rolle med å sette krav til bransjen. Staten skal bidra med løsninger og motivasjon når næringen skal bli grønnere. Det trengs flere prosjekter som vektlegger bærekraft. Dessuten må bygningene vedlikeholdes slik at de kan vare lenge, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Skal fremm bærekraft

– Vi skal fremme bærekraftig design og bygging, fra tidligfase til ferdigstilling. Vi håper Professor Mørchs hus kan inspirere andre til å sette samme ambisjon, sier adm. direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Professor Mørchs hus er ett av flere bygg i Norsk havteknologisenter, som skal videreutvikle Norges ledende posisjon i havnæringene. Her skal det forskes på og utvikles ny teknologi for overvåking av havet, bærekraftig mat, fornybar energi og klimavennlige skip.

Som eier og forvalter av bygget er NTNU stolte av å være først. I en pressemelding skriver de at i tillegg til å bidra til den grønne omstillingen av Norge og verden gjennom forskning og utdanning, er de også opptatt av at virksomheten skal bli mer bærekraftig.

– Sammen med Statsbygg og Sintef legger vi listen høyt for Professor Mørchs hus. Også når det gjelder klima og miljø.

45 000 m2

Norsk havteknologisenter, som totalt blir på 45 000 m2, består også av et større bassengbygg og studentlaboratorier.

Det er Ruta Entreprenør som har byggekontrakten på Professor Mørchs hus, som skal være klart i 2025. Resten av senteret skal etter planen være ferdig i 2028.

Les mer om følgende emner: