Diesel sikret strømforsyningen da “Ingunn” herjet 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Diesel sikret strømforsyningen da “Ingunn” herjet 

Da stormen “Ingunn” i vinter kuttet strømmen til innbyggerne i Mehamn og Gamvik i Finnmark, sørget et nødstrømanlegg fra Coromatic for energiforsyningen.

Ved den nye kraftstasjonen i Mehamn er det installert et nødstrømanlegg fra Coromatic. Det sikret energiforsyningen til innbyggerne da stormen “Ingunn” i vinter kuttet strømmen Foto Gunn-Marie Fermann

De siste vintrene har vært tøffe, med mye snø og tidvis sterk kulde. Slik var det også i februar 2021 i de to nevnte fiskeværene, som er landets nordligste fastlandsbebyggelse. Her blåser isvinden fra Barentshavet rett inn.  

To ganger skjedde det som ikke skulle skje. Den enslige, 50 år gamle kraftlinjen som forsynte de rundt
1 000 innbyggerne med strøm, blåste ned. 

Samfunnskritisk

To strømbrudd på henholdsvis 12 og 36 timer i den kaldeste og mørkeste tiden av året, gjorde situasjonen nesten kritisk. Samtidig arbeidet det lokale kraftselskapet på spreng med å finne og rette feilen. 

– Dette ble en vekker på hvor sårbar beredskapen og energisikkerheten var på Nordkinnhalvøya, sier nettdirektør Håvard Pedersen i Area Nett, som er ansvarlig for strømmen til Mehamn og Gamvik. 

– Det var kun et tidsspørsmål før dette ville skje igjen. «Ingunn» er ett av mange eksempler. Det er et sårt behov for en ny kraftlinje over fjellet til Mehamn og Gamvik. Den tar minst åtte-ti år å bygge. 

Driftstid på tre døgn

Anslått levetid på den gamle kraftlinjen er 50-70 år. Dermed var gode råd dyre. Pedersen og nettlaget måtte tenke nytt for å sikre kraft. Løsningen ble dieseldrevne nødstrømaggregater, akkurat som på sykehus. 

Salgssjef Espen Kristiansen i Coromatic fastslår at om strømmen går i Mehamn og Gamvik, tar det kun sekunder før aggregatene automatisk starter, og strømmen er i gang igjen.  

– Med disse skrur taklampen og panelovnene seg på igjen, kjøleskapet starter og nettverkforbindelsen gjenopprettes. 

– Vi er ledende i Norden på reservekraft og sikring av kritisk infrastruktur, med prosjektering, installasjon og service. I samarbeid med Area Nett, som har bygget et nytt høyspentanlegg i Mehamn, har vi levert en nødstrøminstallasjon som ivaretar energisikkerheten. Den består av to skipscontainere hver på 40 tonn, med store dieselaggregater inni. 

– Disse kan drifte Mehamn og Gamvik i tre døgn, som skal gi nok tid til å gjenopprette kraftlinjen. 

Anlegget skal tåle ekstreme klimatiske forhold. Det er som regel når været er på sitt mest ekstreme at behovet for nødaggregater er størst. 

Senket skuldrene

Pedersen forteller at den nye høyspentstasjonen og nødstrømanlegget kostet 14 millioner kroner. 

 – Med de lange strømbruddene i 2021 var vi nødt til å ta grep. Det blir ikke noen ny kraftlinje til Nordkinn med det første. Denne løsningen gir innbyggerne trygghet og forutsigbarhet. Med anlegget i gang kunne vi senke skuldrene litt. 

– Da «Ingunn» traff norskekysten var det så kraftig vind at alle fly i Nord-Norge ble satt på bakken, Bodø sentrum ble avsperret, tak og gårsdbygninger ble knust, og mobildekningen ble blant annet slått ut på Nordkinnhalvøya. Heller ikke hovedlinjen over fjellet til Mehamn tålte vind med orkan styrke. 

– Vi måtte sende folk ut i fjellet. Da startet dieselaggregatene for første gang i en reell situasjon. De leverte strøm til innbyggerne i Mehamn og Gamvik i syv timer, mens vi fikk hovedforsyningen i gang igjen. 

Les mer om følgende emner: