Digitale hjelpere kan gjøre arbeidslivet tryggere

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Digitale hjelpere kan gjøre arbeidslivet tryggere

Hvert år skjer det mer enn tre millioner arbeidsulykker i EU-landene. Av disse har drøyt tre tusen dødelig utfall.

Teknologi kan hjelpe mennesker med å utføre arbeid

Totalt koster skader og sykdom nesten 5 000 milliarder kroner i året. Med digital forsterkning kan mange av disse ulykkene unngås, skriver forskning.no.

Sintef-forsker Emrah Arica og Kit-AR-sjef Manuel Oliveirar fastslår at det ikke er mulig å automatisere hundre prosent. Dette har blant annet Elon Musk og Boeing innsett, som har kuttet overdreven automatisering. Eksempelvis har Boeing fjernet robotene helt i produksjonen av 777-modellen.

Forskerne påpeker at teknologi kan hjelpe mennesker med å utføre arbeid. Gjennom kroppsforsterkning for å redusere fysisk påkjenning, og sanseforsterkning for å oppdage eller oppfatte farlige situasjoner. Eksempelvis kan AR-briller legge et ekstra informasjonslag oppå det mennesker ser med øynene. Brillene kan vise hva som skal monteres hvor. For at informasjonen ikke skal bli overveldende og forstyrrende, holder kunstig intelligens (AI) styr på hvor mye informasjon hver enkelt trenger for å gjøre arbeidet best mulig.

Eksoskjelett

Fysisk hjelp kan være et såkalt eksoskjelett, et ekstra skall som plasseres på kroppen for eksempelvis å styrke armer eller rygg. Dette kan hjelpe de som arbeider mye med armene løftet over hodet. Det kan også være en sensor som passer på helsa, eller en kobot (samarbeidende robot). Poenget er at mennesket fremdeles må være der, fastslår forskerne

Les mer om følgende emner: