Driver Isfjord Radio med solenergi

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Driver Isfjord Radio med solenergi

– Fra mars neste år skal verdens nordligste solcellepark gi Isfjord Radio grønn strøm. Her har vi installert seks rader med 360 solcellepaneler, sier Mons Ole Sellevold, prosjektleder for fornybar energi i Store Norske Spitsbergen Kulkompani, som eier radiostasjonen på Kapp Linné.

Isfjord Radio på Svalbard skal tilnærmet drives med fornybar energi Foto: Basecamp Explorer Spitsbergen

– Denne satsingen vil redusere dieselforbruket med inntil 60 prosent. Vår ambisjon er at anlegget kan være pilot for tilsvarende løsninger for avsidesliggende samfunn i Arktis og Antarktis. Dette vil både redusere dieselforbruket, og den miljøbelastende transporten av fossilt brennstoff betydelig.

Fra slutten av oktober til midten av februar er det mørkt døgnet rundt på Svalbard. Da er det lite energi å hente fra solcelleanlegget. Til gjengjeld skinner midnattssolen 24 timer i døgnet fra april til august. Da blir batteripakken i kjelleren på Isfjord Radio fulladet.

Anlegget har paneler vendt både mot himmelen i sør, og bakken der energien hentes fra solen sin refleksjon i snøen.

– Batteripakken og termiske lagre med seriekoblede varmtvannstanker utjevner svingningene i energiproduksjonen. Det er umulig å levere hundre prosent fornybar energi kun fra sol og lys, i et område som har mørketid fire måneder i året. Derfor ser vi også på muligheter for vindturbiner. Her må vi ta hensyn til et fuglereservat som ligger i området, sier Sellevold.

– Målsettingen er å drifte Isfjord Radio hele året tilnærmet kun på fornybar energi. Innen 2025 er planen å redusere dieselforbruket med ytterligere 30 prosent.

Les mer om følgende emner: