Eget nettverk skal styrke mangfoldarbeidet
Eget nettverk skal styrke mangfoldarbeidet
Styremedlem Karoline Nystrøm i EFO forteller at arbeidet med å etablere det nye nettverket, som står for «Mangfold i elektrobransjen», startet for to år siden.
– Her deltar mer enn 20 selskaper og organisasjoner. Vi skal også samarbeide med lokale nettverk. Jeg er imponert over initiativene for å flere kvinner inn i elektrobransjen. Her har eksempelvis «Jenter i Elektro» og «Montørjentene» gjort en kjempeinnsats med å fremme mangfold på sine arbeidsplasser.
Mobiliserer alle gode krefter
– MIE-nettverket skal sikre kontinuitet for både eksisterende og nye mangfoldsinitiativ. Dette krever økonomisk støtte, ressurser, synlighet og samarbeid. Nettverket skal løfte mangfold på en bredere måte enn kun med kjønnsbalanse. Det skal være en pådriver til positiv endring, slik at elektrobransjen blir et godt sted å arbeide. Like viktig er det å rekruttere, beholde og utvikle kvinner i bransjen, skape et positivt engasjement over hele Norge, og synliggjøre rollemodeller.
– Alle gode krefter blir mobilisert i dette arbeidet. Vi har også fått på plass en ny partnermodell som er forankret i selskapsledelsen. Den vil bidra til å skape forutsigbarhet og langsiktig støtte, som tilgang på kompetanse, økonomisk støtte og ressurser.
Foregangskvinne
Forbundssekretær Heidi Lie i EL og IT Forbundet har vært en rollemodell i mangfoldsarbeidet. Hun har bidratt aktivt med å få flere jenter inn i elektrobransjen.
– MIE-nettverket er nødvendig for å få kontinuitet. Siden 1980-tallet har det vært nettverksbygging i elektroselskaper med Inger Vagle som nestor.
– Nettverket blir en viktig arena for både å få flere kvinner, og folk med ulik etnisk, kulturell og menneskelig bakgrunn inn i elektroyrket, som kan skape innovasjon og verdiskaping. Her må bransjen unngå å låse seg til kjønnsperspektivet. Dette er spesielt viktig med tanke på det grønne skiftet, og stadig mer digitalisering.
– Mange lokale ildsjeler heier på MIE-nettverket. De ser nødvendigheten av en samarbeidspartner som aktivt støtter lokale aktiviteter, sier Lie.
For få kvinner
– Med tanke på arbeidet vi gjør for å få flere kvinner til å ta elektroutdanning, få de til å bli i næringen, bidra til å etablere flere kvinnenettverk og skape mer likestilling, er det naturlig for oss å være med i MIE-nettverket, sier Svein Harald Larsen, fagsjef utdanning i NHO Elektro.
– Dette gir også muligheten til å arbeide med mangfold i full bredde. Samtidig sender vi et signal til medlemmene om at dette er viktig for å skape et godt og trygt arbeidsmiljø, der de ansatte trives.
– Selv om sju prosent av de som søker elektrikerutdanning i Norge er jenter, er det kun tre prosent kvinnelige elektrikere. Slik har det vært i mange år. Det betyr at mange ikke fullfører utdanningen, eller slutter i faget. Her gjør kvinnenettverkene, som det blir stadig flere av, en kjempejobb med å markedsføre og synliggjøre for jenter mulighetene faget gir. I MIE-nettverket vil vi blant annet arbeide for å styrke disse, slik at de kan gjennomføre lokale aktiviteter. Elektrobransjen trenger flere kvinner for å sikre rekrutteringen.
Millionstøtte
– Gjennom ELBUS støtter vi sammen med EL og IT Forbundet etablering av og aktiviteter i kvinnenettverk over hele landet. Både i 2023 og 2024 ble det satt av 1 million kroner. Her kommer det mange søknader.
– Eliaden er en arena der det kan være aktuelt for MIE-nettverket å gjennomføre aktiviteter. Her ble det i fjor satt et spesielt søkelys på kvinner, med blant annet et eget seminar og utdeling av «Elektrokvinnen 2024» og «Elektrobransjens mangfoldpris 2024».
– Her sponset vi reisen til kvinneseminaret for mer enn 40 kvinnelige elever på Vg1, Vg2 og Vg3 i utdanningsprogrammene elektro og datateknologi. Disse kom fra Nord-Norge, Trøndelag, Vestlandet og Rogaland. Vi håper dette kan motivere dem til lærekontrakt.
Mer omfattende
Jaegtnes fremhever at MIE-nettverket skal skape kjønnsbalanse, attraktive arbeidsplasser, øke rekrutteringen, og bidra til å beholde og utvikle både kvinner og menn til spennende arbeidsoppgaver.
– Mangfoldsarbeidet har hittil satt søkelyset på kvinner i elektrobransjen. Det har vært mest opplagt fordi det er her skjevheten er størst. I dag er mangfoldsdefinisjonen bredere, der blant annet etnisitet, kulturelle forskjeller og legning er inkludert.