Eksplosiv priscocktail

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Eksplosiv priscocktail

– En eksplosiv cocktail av blant annet høye råvarepriser på eksempelvis kobber og plast, mangel på databrikker og containere til å frakte varer, høye fraktpriser og stengte havner på grunn av koronasmitte har skapt usikkerhet og nye utfordringer. Mange medlemmer har fått beskjed fra leverandører om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser av materiell, sier adm. direktør Ove Guttormsen i Nelfo

– De svært høye råmaterialprisene har forplantet seg til materiellet. Det siste året har Prognosesenteret registrert en økning i prisene på elektriske artikler på 10,1 prosent, og 12,1 prosent på installasjonsprodukter. Selv om verdenshandelen har hentet seg opp etter pandemien, tar det tid før varelagrene er på normale nivåer. Dette kan true fremdriften og lønnsomheten til medlemmene.

– Her må de være proaktive, gjennomgå kontraktene med kunder, leverandører og underleverandører og varsle tidlig om konsekvenser. Nelfo tilbyr en serie juridiske webinarer, som setter søkelyset på denne problematikken.

– For tiden er det skyhøye strømpriser. Årsaken til dette er rekordhøye gasspriser, lite vind, stengte atomkraftverk og lite vann i magasinene. Det er ventet at det høye prisnivået fortsetter utover høsten og vinteren.
Her har medlemsbedriftene produktene og løsningene som kan hjelpe kundene med å redusere strømregningen.

– På nelfo.no ligger en samleside med forslag til hvordan medlemsbedriftene kan gjøre dette. Her er det store salgsmuligheter.

– At myndighetene har opphevet alle sentrale smitteverntiltak, gjør at byggeplasser kan drives som før pandemien. Til tross for dette må smittevernet opprettholdes. I tilfelle utbrudd kan kommunene stenge ned lokalt.

Opprettholder koronaberedskapen

– Med tanke på hvor krevende koronapandemien har vært, er det imponerende hvordan medlemsbedriftene har holdt hjulene i gang. Med å ta smittevern på alvor, har de raskt tilpasset seg situasjonen. Mange har også forbedret egne arbeidsprosesser, og satset på nye markeder. Samtidig har det skjerpede HMS-arbeidet ført til at mange har etablert nye rutiner, som er lagt inn i internkontrollsystemet.

– De siste 18 månedene har Nelfo hatt svært høy koronaberedskap. Denne fortsetter så lenge det er nødvendig.

Delta på gratis IEE webinar 17. august kl. 08.30 – 09.30  – «Materialmangel – samarbeid for å minimere risikoen for alle» 

Les mer om følgende emner: