annonse

Elbåt «flyr» over vannet  

"Nova P-12", som er verdens første elektriske hurtigbåt med foiler, trafikkerer ruten mellom Stockholm stadshus og Ekerö.

Teknologiselskapet Candela har utviklet en ny elektrisk hurtigbåt som sammenlignet med konvensjonelle hurtigbåter reduserer energiforbruket med 80 prosent. Med en fart på 25 knop skal "Nova P-12" også være verdens raskeste elfartøy som er i offentlig trafikk Foto: Candela

Elbåt «flyr» over vannet  

"Nova P-12", som er verdens første elektriske hurtigbåt med foiler, trafikkerer ruten mellom Stockholm stadshus og Ekerö.

Mens den 15 km lange turen vanligvis tar 1 time med bil eller konvensjonell dieselferge, bruker vår hurtigbåt halvparten av tiden, sier Gustav Hasselskog, som startet det svenske teknologiselskapet Candela.  

– Med 25 knop «flyr» Nova over sjøen på datastyrte vinger som løfter skroget over vannet, og reduserer energiforbruket med 80 prosent sammenlignet med konvensjonelle hurtigbåter.  

– Dette er nøkkelen til elektrifisering til sjøs. Vanlige båter pløyer gjennom vannet, som gjør dem til ineffektive fartøy.  

Ingen bølger

– Nova P-12 er den første elektriske hurtigbåten med både høy hastighet og lang rekkevidde. At fartøyet heller ikke lager bølger har gitt fartsdispensasjon på ruten i Stockholm, der andre båter må holde lav fart.  

– Vi har forbedret den mer enn 100 år gamle hydrofoilteknologien med sensorer og datamaskiner som stabiliserer fartøyet. Dette gjør båten både mer effektiv og minimerer sjøsyke.  

Satser på det norske markedet

Ifølge Hasselskog er Norge, som har ambisiøse planer for elektrifisering til sjøs, et interessant marked. 

– De 200 hurtigbåtene som er i drift i Norge slipper ut ni ganger mer miljøgasser enn personbiler, og fire ganger mer enn fly per transportkilometer. Elektrifiseringen til sjøs har gått betydelig saktere enn på land, siden konvensjonelle ferger bruker mye energi. De elektriske hurtigbåtene har hatt problemer med høye kostnader for ladeinfrastruktur, samtidig som rekkevidden har vært for kort til å dekke rutene til dagens dieseldrevne hurtigbåter. 

– Gjennom hurtigbåtprogrammet har myndighetene bevilget 240 millioner kroner i støtte til elektrifisering av hurtigbåter. Dessuten har flere fylker lansert «Fremtidens hurtigbåt», der målsettingen er å utvikle mer energieffektive fartøy. 

40 millioner dollar

– Vi har hentet inn 40 millioner dollar for å øke produksjonen av P-12-fergen. Etter å ha solgt flere slike til Saudi-Arabia, Tyskland og New Zealand, retter vi som sagt oppmerksomheten mot det norske markedet som er verdensledende på elektrifisering.  

– Det er viktig å velge riktig løsning, og tørre å tenke nytt. Et fartøy skal vare mer enn 20 år. Her er det dumt å låse seg til gammel teknologi, sier Hasselskog, som forteller at selskapet også har produsert mer enn 100 elektriske fritidsbåter. 

Les mer om følgende emner:

annonse