Elektrifiserer gipsplatefabrikk

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Elektrifiserer gipsplatefabrikk

I Fredrikstad er Glava i gang med å elektrifisere gipsplatefabrikken Gyproc. Her prosjekterer Rejlers strømforsyningen som skal erstatte naturgass som brukes til kalsinering og tørking av gipsplatene.

Med å elektrifisere gipsplatefabrikken i Fredrikstad vil Gyproc redusere det årlige CO2-utslippet og energiforbruket med henholdsvis 23 000 tonn CO2 og 30 prosent

Når anlegget er ferdig i 2023 vil Gyproc redusere det årlige CO2-utslippet og energiforbruket med henholdsvis 23 000 tonn CO2 og 30 prosent pr produsert enhet. Samtidig øker produksjonskapasiteten med 40 prosent.

For franske Saint-Gobain, som eier Glava, er elektrifiseringen av Fredrikstad-fabrikken et strategisk pilotprosjekt for de 70 gipsplatefabrikkene selskapet har rundt om i verden.

– Vi har arbeidet med energi i 75 år. Dette er kjernekompetansen vår. Samtidig er det første gang vi gjør om en fabrikk som bruker gass, til en grønn fabrikk. Det siste halvåret har fem ansatte arbeidet med prosjektet. Med tanke på at fremtiden er elektrisk ruster vi oss for å få flere elektrifiseringsprosjekter i industrien, sier avdelingsleder Jørn Rune Mikalsen i Rejlers.

For å forsyne anlegget i Fredrikstad med nok strøm bygges det to nye nettstasjoner med til sammen syv transformatorer. Fabrikken har et årlig energiforbruk på rundt 240 GWh, som tilsvarer strømforbruket til rundt 20 000 personer.

Mer konkurransedyktig

Glava, som har fått mye oppmerksomhet om prosjektet, fikk i år også fornybarprisen til Energi Norge.

– Som en stor aktør tar vi ansvar for å gå foran i det grønne skiftet. Prosjektet er omfattende og utfordrende. Dyktige ansatte og eksterne rådgivere med spisskompetanse skal sikre at overgangen til strøm blir så smertefri som mulig. Prosjektet gjør oss dessuten mer konkurransedyktige, sier fabrikksjef Bjørn Olsen i Gyproc.

Mikalsen fastslår at prosjektet er utfordrende.

– Blant annet tar den elektriske strømforsyningen mer plass enn gassanlegget. Dessuten er det krevende å arbeide med en prosjektorganisasjon plassert i fem land.

Les mer om følgende emner: