Elektrikerne må veilede kundene om riktig jordfeilbryter 

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

Elektrikerne må veilede kundene om riktig jordfeilbryter 

– 1. januar 2015 kom det krav om at nye strømkurser til elbilladere skal ha type B jordfeilvern eller tilsvarende. Dette ble skjerpet både i 2018 og 2022. At det her fremdeles er et kompetansegap er bekymringsfullt, sier Steffen André Skurdal, nordisk produktsjef for vern i Eaton.

- Kravet om at strømkurser til elbilladere skal ha type B jordfeilvern eller tilsvarende ble skjerpet i 2018 og 2022, sier produktsjef Steffen André Skurdal i Eaton

– Elektronikk kan gi likestrømsfeil og jordfeil når elbiler blir ladet. Også strømomformere i solcelleinstallasjoner og energilagringsbatterier kan skape likestrømsfeil standard vern ikke nødvendigvis oppdager. Varmepumper, VVS-systemer og lignende installasjoner bruker ofte kraftige og frekvenskontrollerte trefasede motorer, der det kan oppstå likestrøms- eller høyfrekvent strømfeil. 

– Forbrukerne stiller sjelden spørsmål om slike løsninger. De forventer at anleggene fungerer slik de skal, og er trygge å bruke. Her må elinstallatørene ha full kontroll på utstyret, og sørge for at sikkerheten står øverst på listen.  

– Å lade med type B jordfeilvern sikrer at likestrøm ikke flytter seg fra batteriet i elbilen, og inn i det elektriske anlegget i boligen. Her er ladingen trygg. 

– Slike installasjoner uten jordfeilbryter eller en type A-bryter er nok dessverre mer utbredt enn ønskelig. Årsaken kan være at ladepunktet ble installert før kravene ble innført, elinstallatøren ikke var oppdatert på regelverket, folk lader elbilen med en vanlig stikkontakt, eller at ladestasjonen ikke har DC-filter og type A/F jordfeilvern eller type B jordfeilvern.  

– I boliger der det er installert type A-vern, kan det skje at jordfeilvernet ikke fungerer. I verste fall kan dette føre til varmgang, elektrosjokk og brann. Dessuten får boligeierne problemer med forsikringsselskapet om slike skader oppstår i anlegg som ikke oppfyller sikkerhetsforskriftene.  

– Dette er ikke boligeierne sitt ansvar. Det er elektrikeren sin jobb. Her må sikkerheten være på topp hos de som eksempelvis installerer solceller, varmepumper og ladere til stadig flere elbiler. 

Les mer om følgende emner: