En solskinnshistorie

Forside

Elmagasinet.no,mobil-logo i toppen
Søk Personvern og informasjonskapsler Ansvarlig redaktør

En solskinnshistorie

Hurum Elektro trosset skeptikerne og startet med montering av solceller. Det har gitt mer spenning i hverdagen og lønnsom vekst for bedriften.

Terje Kaksrud i Hurum Elektro er godt fornøyd med satsingen på solceller

Da Terje Kaksrud i Hurum Elektro bestemte seg for å begynne med solcelleinstallasjoner, var spørsmålene mange og usikkerheten stor hos folk rundt ham. «Er det ikke skummelt å begynne med solceller? Har ikke det altfor lang inntjeningstid?». Skepsisen viste seg imidlertid å være ubegrunnet.

– Det skumleste du kan gjøre er å gjøre noe nytt. Vi tok sjansen, klatret opp på bratte tak, skrudde solceller og lyktes. I dag tjener vi gode penger på det, forteller Kaksrud.

Det var en solcelle-demonstrasjon på et Nelfo-møte som vekket interessen hos den daglige lederen. Først tenkte han at firmaets elbil kunne lades via egne solceller, så turte han å tenke utenfor boksen.
Var ikke solceller noe de kunne begynne å installere for kunder?

100 anlegg

Som sagt, så gjort, og siden 2017 har Hurum Elektro installert rundt 100 anlegg på alt fra 3 kW og opptil nesten 500.000 kW. Sol har blitt en vesentlig del av tjenestetilbudet til elektrofirmaet. 

En kartlegging fra Multiconsult viser at det tekniske potensialet for solstrøm på bygg i Norge er 66 TWh. Ved utgangen av 2022 var om lag 0,003 % av dette utnyttet. Potensialet for solkraft i Norge er skyhøyt.

– Vi ser at det er et stort marked for solceller, og her har Nelfos medlemsbedrifter mye å hente, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo.

Sjekk potensialet i din kommune

Nelfo tar nå et krafttak for å mobilisere enda flere medlemsbedrifter til å begynne med solcelle-installasjoner. Det er blant annet utarbeidet et solkart hvor installatører som vurderer å gjøre som Hurum Elektro, se hva de må gjøre for å komme i gang og samtidig se potensialet for solkraft i sin kommune.

Fornøyde kunder og ansatte

For Hurum Elektro har solceller blitt god butikk. I tillegg opplever bedriften at nye som gamle ansatte får en mer innholdsrik og utfordrende hverdag.

Daglig leder Terje Kaksrud forteller at de stort sett rekrutterer nye medarbeidere via lærlinger. Når lærlingene er ferdig utdannet ser Kaksrud at de ønsker å jobbe hos Hurum Elektro på grunn av den varierte arbeidshverdagen.

– Når de blir ferdig utdannet elektrikere, så gidder de ikke bare banke stikkontakter. Hos oss får de fortsette å prøve nye ting; solceller, ladere og alt mulig, forteller Kaksrud.

Variasjon i oppgaver gir motiverte ansatte, og motiverte ansatte gir gode produkter til kunden.

– Vi er veldig innovative, og da slutter ikke de ansatte. De trives, og vi får fornøyde kunder og fornøyde medarbeidere, avslutter den daglige lederen. 

Les mer om følgende emner: